4 chutné recepty na těstoviny: Proměňte obyčejné špagety v lahodné jídlo

Špagety se těší velké oblibě. Jaké jiné těstoviny jsou totiž pro Itálii tak typické! Takže nachystejte si vidličku a lžíci, a můžete se pustit do jídla!

Také milujete špagety? Těstoviny, po kterých zejména v domácnostech s dětmi nezůstane čistá jediná nit na ubruse? V tom případě je pro vás dnešní souboj receptů na téma špagety jako dělaný. Připravili jsme si pro vás čtyři nejoblíbenější recepty, podle kterých si báječnou pastu připraví i naprostý začátečník. Vyzkoušejte úžasné boloňské, carbonara, amatricana nebo s kuřecími prsíčky.

Odkud se vzaly špagety

Nudle, těstoviny, pasta. Je jedno, jak jim říkáte, ale celý svět je zbožňuje. Nějaký druh těstovin nalezneme téměř v každé světové kuchyni, české nudle nevyjímaje. Víte, kde se na našich talířích vzaly? Ačkoliv se právem přisuzují Itálii, jejich původ pravděpodobně sahá dále na východ. Potraviny těstovinám podobné se totiž objevily již před začátkem našeho letopočtu, ale připravovaly se smažením nebo pečením. V Africe a na Blízkém východě se obdoba těstovin používala od počátku našeho letopočtu.
Fotografie: Freepik

Itálie ale samozřejmě hraje v popularizaci těstovin nepopiratelnou roli. Italové totiž stojí za celou řadou druhů těstovin a zámořskými plavbami se postarali o jejich rozšíření po celém světě. Ačkoliv se traduje, že je do Evropy přivezl ze svých cest v roce 1292 Marco Polo, pravda bude trochu jiný, jelikož o těstovinách jsou zmínky již v antických záznamech starověkého Říma, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lasagne“.

Ve 12. století pak Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, na které se podávaly těstoviny v omáčce, později se objevují třeba i ve známých povídkách od Boccacia. Takže Itálie, i když se nemůže chlubit jedinečným vynálezem těstovin, je rozhodně představila světu ve velkém. Špagety, makaróny, penne, lasagne, tortellini a další… to jsou slova, která zapustila kořeny v mezinárodním slovníku a vzešla z italských kuchyní od italských stolů.

1. Lahodné boloňské špagety

  • 300 gramů špaget,
  • 300 gramů mletého masa,
  • cibule,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 200 gramů taveného sýra,
  • 3 lžíce rajčatového protlaku,
  • olej podle chuti,
  • sůl, mletý černý pepř podle chuti.

Těstoviny vložte do vroucí vody a lehce ji osolte. Vařte, dokud nebudou připraveny správně a dodržujte čas uvedený na obalu. Cibuli nakrájíte a osmahnete na oleji do změknutí. Přidejte mleté ​​maso a vše opékejte, dokud není maso hotové. Přidejte nastrouhaný sýr a počkejte, až se rozpustí. Poté přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Omáčku poduste pod pokličkou. Přidejte pár lžic vody, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Ke konci přidejte nakrájenou zeleninu. Špagety podávejte s masovou omáčkou.

2. Skvělé špagety s kuřecími prsíčky

  • kuřecí prsa,
  • 400 gramů špaget nebo jiných těstovin,
  • 200 ml smetany na vaření 20%,
  • cibule,
  • 20 gramů másla,
  • sůl, bylinky z Provence, podle chuti.

Kuřecí prsa uvařte v mírně osolené vodě. Nechte vychladnout a poté nakrájejte na kostky. Nakrájenou cibuli orestujte na oleji do změknutí. Přidejte maso a opékejte 3 minuty. Přidejte smetanu na vaření. V omáčce 4 minuty pod pokličkou na mírném ohni poduste. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Přendejte na pánev s připravenou omáčkou. Přidejte sůl a bylinky z Provence. Promíchejte a podávejte s kuřecími prsíčky.

3. Voňavé těstoviny amatriciana

  • 400 gramů špaget,
  • 1 kg rajčat,
  • 300 gramů uzených kuřecích prsou,
  • cibule,
  • 2 lžíce olivového oleje.
  • sůl, mletý černý pepř podle chuti.

Uzená kuřecí prsa nakrájejte na kostičky. Kuřecí prsa poté opékejte na pánvi na olivovém oleji 4 minuty. Přidejte nakrájenou cibuli a pokračujte v opékání další 2 minuty. Poté přidáme rajčata, sůl, mletý černý pepř a 5 minut dusíme. Těstoviny uvařte al dente. Přendejte na pánev a promíchejte. Duste v omáčce 4 minuty.

4. Oblíbené těstoviny carbonara se smetanou

  • 200 gramů slaniny,
  • 2 stroužky česneku,
  • 200 ml smetany na vaření 20%,
  • půl lžíce rajského protlaku,
  • 200 gramů špaget,
  • 500 ml vody,
  • 100 gramů parmazánu,
  • 2 prameny čerstvé bazalky,
  • sůl, mletý černý pepř podle chuti.

Slaninu rozemelte a opečte ji v hlubší pánvi. Přidejte nasekaný česnek a opékejte další 3 minuty. Zalijte smetanou na vaření. Přidejte sůl, mletý černý pepř podle chuti a rajčatový protlak. Počkejte, až se kompozice uvaří. Snižte teplotu a vařte omáčku, dokud nezhoustne. Těstoviny vařte do poloviny. Poté přeneste na pánev. Přidejte nasekanou bazalku. Poté se těstoviny udusí ve smetaně a slaninové omáčce, dokud nejsou hotové. Před podáváním posypte parmazánem.

 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]