Starý haléřový recept: Delikátní vánoční pomazánka. Dávám ji jak na chlebíčky, tak na jednohubky. Ale je tak vynikající, že jí ujídám i samotnou!

Vymýšlet každý rok jinou pomazánku, kterou můžete ohromit své hosty, je leckdy oříšek. Nechte se tentokrát inspirovat a připravte si delikátní pomazánku pro všechny příležitosti.

Pomazánky jsou jedním z mála pokrmů, s nímž se vcelku snadno experimentuje. Přidáním či vynecháním určité ingredience získáte vždy zcela nový gastronomický zážitek. Pokud vás ovšem nebaví časté zkoušení nových kombinací a jejich následné zavrhování, připravte si pomazánku dle tohoto receptu. Je rychlá, jednoduchá a především prověřená, neboť se jedná o starý rodinný recept, který si od doby, co byl zveřejněn na internetu, oblíbily tisíce lidí.

Ingredience potřebné pro přípravu pomazánky:

  • 2 kusy středně velké mrkve
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • 4 stroužky česneku (máte-li raději pikantnější pokrmy, přidejte česneku klidně více)
  • 150 gramů klobásového sýru vcelku (není-li k dispozici, můžete ho nahradit taveným sýrem)
  • sůl, pepř dle chuti
  • majonéza dle chuti (lze nahradit či mísit se zakysanou smetanou)
Fotografie: Pexels

Příprava pomazánky je intuitivní a rychlá

Ze všeho nejdříve si vezměte menší hrnec či rendlík a ve vroucí vodě uvařte připravená vejce natvrdo. Jakmile je máte uvařená, můžete se pustit do samotné přípravy pomazánky.

K ruce si vezměte prkénko a škrabku. Připravené mrkve omyjte, oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Najemno rovněž nastrouhejte uvařená vejce a připravený sýr (pouze v případě, že používáte klobásový sýr). Dále si připravte česnek – ten oloupejte a důkladně prolisujte.

Fotografie: Unsplash

V druhém kroku si nachystejte středně velkou mísu, v níž budete ingredience mísit. Do mísy nejprve vložte nastrouhané suroviny a prolisovaný česnek, poté vše důkladně promíchejte. Nyní směs přelijte majonézou, kterou nejprve ochuťte solí a pepřem.

Preferujete-li odlehčenou verzi pomazánek, použijte místo majonézy zakysanou smetanu (popřípadě smíchejte majonézu se zakysanou smetanou v poměru 1 : 1). Pokud chcete použít tavený sýr, přidejte ho do pomazánky společně s majonézou.

Celkovou chuť pokrmu můžete vylepšit jarní cibulkou, kterou posypete namazaný chléb či chlebíček, nebo bylinkami (k této pomazánce se skvěle hodí bazalka, petržel či pažitka).

Vzhledem k její univerzálnosti můžete pomazánku využít jak na slavnostní přípravu chlebíčků, jednohubek, tak pro přípravu chutné večeře. Ve všech případech je pomazánka výborná na pečivu samotná, nebo doplněná plátky zeleniny – rajčaty, okurkou, paprikou, atp.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]