Za lahodným obědem již nemusíte vyrážet do restaurace – zvládnete si ho snadno připravit i u sebe doma. Vyzkoušejte kuřecí prsa v medovo-hořčicové omáčce s křupavou slaninou.
Potěšte své blízké originální variací kuřecích prsních řízků. Místo jejich klasické smažené úpravy v trojobalu zvolte přírodní a dietnější variantu. Kuřecí kousky ponořte na noc do medovo-hořčicové marinády a druhý den si připravte nezapomenutelný oběd. Jako přílohu zvolte delikátní variantu v troubě pečených brambor s rozmarýnem, které jsou vhodné i pro ty z vás, kteří držíte dietu kvůli oslabené slinivce.
Ingredience potřebné pro přípravu receptu:
- 800 gramů kuřecích prsou
- 100 gramů slaniny
- 200 mililitrů smetany 12 %
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce hořčice
- 2 ½ polévkové lžíce olivového oleje
- špetka sušeného rozmarýnu
- čerstvá petržel na ozdobu
- sůl dle chuti
Postup přípravy krok za krokem:
Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat zejména kvalitní silnostěnnou pánev s pokličkou, v níž budete kuřecí prsní řízky s omáčkou dusit. Protože budete čerstvé kuřecí maso před tepelnou úpravu marinovat, vyhraďte si na vaření dostatek času. (Ideální je naložit maso do marinády přes noc, pokud ale nemáte tolik času, nechte ho marinovat alespoň hodinu.)
V prvním kroku přípravy si nachystejte marinádu. Ze všeho nejdříve oloupejte dva stroužky česneku, které buď utřete nebo prolisujte. Do středně velké mísy odměřte tři polévkové lžíce medu, 3 polévkové lžíce hořčice, 1 polévkovou lžíci olivového oleje a promíchejte. Do marinády přidejte prolisovaný česnek a dle chuti ji osolte. Ve druhém kroku přípravy si k ruce vezměte kuřecí prsní řízky a očistěte je. Pokud jsou moc velké, řízky případně naporcujte tak, jak jste zvyklí.
Naporcované řízky namočte z obou stran do marinády – můžete je nechat přímo v misce, kterou během marinování překryjte potravinářskou fólií. Během toho, co se maso marinuje, si na pánvi opečte slaninu, kterou si nejprve nakrájejte na kostičky. Až bude slanina křupavá, vyndejte ji z pánve a na papírové utěrce ji nechte okapat. Z pánve slijte přebytečný olej a na zbylém tuku opečte jednotlivé kuřecí řízky – 4 minuty z každé strany.
Po celkem osmi minutách řízky přelijte zbylou marinádou a přidejte smetanu na vaření. Směs lehce promíchejte a pod pokličkou duste dalších 15 minut. Hotové kuřecí kousky servírujte posypané křupavými kousky slaniny a nadrobno nasekanou čerstvou petrželkou. Jako přílohu můžete zvolit dietní v troubě pečené brambory.
Odvážené brambory očistěte pod tekoucí vodou a přepulte. Vzniklé poloviny potřete směsí olivového oleje, špetky sušeného rozmarýnu a špetky soli. Pečte na plechu vyloženém alobalem v troubě předehřáté na 240 °C po dobu asi 30 minut.