Na tuto snadnou delikatesu mi stačí 5 minut a pár korun. Manžel miluje hlavně tu omáčku

Masové kuličky ze Švédska

Pokrmy z mletého masa jsou všeobecně velmi oblíbené, protože se k nim hodí různé přílohy. Kromě obyčejných řízků nebo kuliček si ale můžeme připravit také lahodný švédský pokrm.

Švédské masové kuličky jsou jedním z pokladů této kuchyně, připravíme si je ale snadno i u nás v kuchyni. Jejich příprava je velmi variabilní, můžeme je totiž udělat ve formě malých kuliček, ale i mohutných koulí. To, co je dělá speciálními, je totiž tradiční omáčka. Tato pochutina se dostala i do naší země a během chvíle ji doslova dobyla.

Ingredience na přípravu švédských masových kuliček:

  • 500 gramů mletého masa
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce krupice
  • 125 gramů kefíru
  • 30 mililitrů rostlinného oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 300 gramů nakrájených rajčat a paprik
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, hořčice
  • kopr, petržel, zelená cibulka

Masové kuličky ze Švédska

Příprava mletého masa tak, jak ji známe

Mleté maso si umístíme do misky, kde jej dochutíme solí a pepřem. Poté do něj rozklepneme vajíčko a přidáme 1/3 lžičky hořčice. Vše spolu promícháme a přidáme také mouku, aby se nám maso přestalo lepit na prsty a dalo se vytvarovat. Do směsi následně přimícháme také krupici a kefír a maso odložíme stranou.

Masové kuličky ze Švédska

Aby bylo barevné, sáhneme po bylinkách

Aby naše výsledné kuličky měly zajímavou barvu, vezmeme si bylinky, které nakrájíme najemno. V našem případě se jedná o kopr, petrželku a zelenou cibuli, vše poté přimícháme k masu. Z masa vytvoříme ruličky, doprostřed každé z nich umístíme velký kus tvrdého sýra a pečlivě jej obalíme masem. Takto připravené oválky smažíme na pánvi s rostlinným olejem a to dozlatova z obou stran.

Ze zapečených těstovin jsem tajnou přísadou vytvořila božskou pochoutku, ze které manželovi spadla brada

Masové kuličky ze Švédska

Rajčatová omáčka a těstoviny, to je kouzlo celého receptu

Jakmile máme maso osmažené, na pánvičku nasypeme sušený česnek a přidáme také rajčata a papriky. Přikryjeme poličkou a celý pokrm dusíme po dobu 20 minut, ideální dobu na přípravu těstovin. Z hotové směsi vyndáme maso, zbytek zeleniny na pánvi rozmixujeme v jemnou omáčku a můžeme podávat spolu s uvařenými těstovinami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*