Pokrmy z mletého masa jsou všeobecně velmi oblíbené, protože se k nim hodí různé přílohy. Kromě obyčejných řízků nebo kuliček si ale můžeme připravit také lahodný švédský pokrm.
Švédské masové kuličky jsou jedním z pokladů této kuchyně, připravíme si je ale snadno i u nás v kuchyni. Jejich příprava je velmi variabilní, můžeme je totiž udělat ve formě malých kuliček, ale i mohutných koulí. To, co je dělá speciálními, je totiž tradiční omáčka. Tato pochutina se dostala i do naší země a během chvíle ji doslova dobyla.
Ingredience na přípravu švédských masových kuliček:
- 500 gramů mletého masa
- 1 polévková lžíce mouky
- 2 polévkové lžíce krupice
- 125 gramů kefíru
- 30 mililitrů rostlinného oleje
- 1 lžička sušeného česneku
- 300 gramů nakrájených rajčat a paprik
- 1 vejce
- sůl, pepř, hořčice
- kopr, petržel, zelená cibulka
Příprava mletého masa tak, jak ji známe
Mleté maso si umístíme do misky, kde jej dochutíme solí a pepřem. Poté do něj rozklepneme vajíčko a přidáme 1/3 lžičky hořčice. Vše spolu promícháme a přidáme také mouku, aby se nám maso přestalo lepit na prsty a dalo se vytvarovat. Do směsi následně přimícháme také krupici a kefír a maso odložíme stranou.
Aby bylo barevné, sáhneme po bylinkách
Aby naše výsledné kuličky měly zajímavou barvu, vezmeme si bylinky, které nakrájíme najemno. V našem případě se jedná o kopr, petrželku a zelenou cibuli, vše poté přimícháme k masu. Z masa vytvoříme ruličky, doprostřed každé z nich umístíme velký kus tvrdého sýra a pečlivě jej obalíme masem. Takto připravené oválky smažíme na pánvi s rostlinným olejem a to dozlatova z obou stran.
Ze zapečených těstovin jsem tajnou přísadou vytvořila božskou pochoutku, ze které manželovi spadla brada
Rajčatová omáčka a těstoviny, to je kouzlo celého receptu
Jakmile máme maso osmažené, na pánvičku nasypeme sušený česnek a přidáme také rajčata a papriky. Přikryjeme poličkou a celý pokrm dusíme po dobu 20 minut, ideální dobu na přípravu těstovin. Z hotové směsi vyndáme maso, zbytek zeleniny na pánvi rozmixujeme v jemnou omáčku a můžeme podávat spolu s uvařenými těstovinami.
Napište komentář