Jestliže vás takříkajíc honí mlsná, ale stále ještě držíte dietu, kterou jste si naordinovali po vánočních svátcích, vyzkoušejte chuťovky z cukety. Jsou zdravé a hotové je máte za minutku.
I když je sezóna cuket ještě v nedohlednu, neznamená to, že se této oblíbené plodiny musíte zcela vzdát. V zelinářství i věších supermarketech jsou cukety k dostání po celý rok. Pokud se tedy řadíte mezi milovníky této neuvěřitelně variabilní potraviny, vytáhněte si poznámkový blok a rychle si zapište tento recept na zapečené cuketové chuťovky se sýrem a česnekovou omáčkou. Skvěle chutnají jak horké, přímo vytažené z trouby, tak studené.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 70 gramů tvrdého sýra
- 2 kusy středně velkých cuket
- 2 stroužky česneku
- 1 kus vejce velikosti M
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř dle chuti
- sladká paprika, petržel a další koření dle chuti
- olej na vymazání plechu
Postup přípravy zapečené cukety krok za krokem:
Ze všeho nejdříve vámi zvolené cukety omyjte a oloupejte. Jestliže vám nevadí konzumace slupky (například kvůli možnosti výskytu vyšší koncentrace pesticidů, kterými se cukety v průběhu pěstování ošetřují), loupání vynechte. Následně cuketám seřízněte špičky, které vyhoďte. Zbylá „těla“ cuket nakrájejte na kolečka o tloušťce asi jednoho centimetru. Až budete mít cukety nakrájené, všechna kolečka sesypte do větší mísy a odložte je stranou.
Ve druhém kroku si k ruce vezměte středně velkou mísu, do níž umístěte struhadlo. Na struhadle následně najemno nastrouhejte odvážený, tvrdý sýr. Až budete mít všechen sýr nastrouhaný, rozklepněte k němu do mísy vejce a přidejte dvě polévkové lžíce zakysané smetany. Všechny suroviny důkladně promíchejte. K promíchaným ingrediencím následně přidejte dva prolisované stroužky česneku a směs okořeňte – sůl i pepř do ní přidejte dle svých chuťových preferencí.
Jestliže rádi experimentujete, můžete do česnekové omáčky se sýrem přidat mletou sladkou papriku, sušenou petržel či další vámi zvolené koření. Pokud budete chtít dodat omáčce na pikantnosti, můžete nahradit obyčejný černý pepř kajenským pepřem, nebo zvýšit množství stroužků česneku. Patřičně okořeněnou směs dobře a důkladně promíchejte. V dalším kroku si vyndejte pečicí plech, který mašlovačkou vymažte menším množstvím oleje.
Jestliže byste je chtěli udělat ještě zdravější, můžete místo vymazání olejem plech vyložit pečicím papírem. Na vymazaný plech vyskládejte jednotlivá kolečka cukety tak, aby se nedotýkala. Každé kolečko následně pomažte připravenou sýrovo-česnekovou omáčkou. Cuketu pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu přibližně 25 minut. Hotové cuketové chuťovky můžete podávat jak teplé, tak studené.