Naučte se připravovat variaci závinu z listového těsta, která pochází z Blízkého východu. Říká se jí baklava a s tajnou přísadou se vám vždy povede.
Svůj personalizovaný recept na závin z listového těsta má téměř každý. Leckdy se recept na oblíbený dezert předává z generace na generaci. Jestliže ho také zbožňujete, ale toužíte po změně, vyzkoušejte tzv. baklavu. To je rovněž závin z listového těsta zvaného filo, ale je plněný sekanými ořechy a slazený sirupem či medem. Baklava je typickou pochoutkou oblastí, které v minulosti ovládala Osmanská říše (spadá sem tedy Írán, Kavkaz, Afghánistán, Turecko či Balkán).
Ingredience potřebné pro přípravu:
Na těsto si připravte:
- 200 mililitrů vlažného mléka
- 100 mililitrů vlažné vody
- 50 mililitrů rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
- 550-600 gramů hladké mouky
- 50 gramů pravého másla
- 100 gramů cukru krupice
- 7 gramů sušeného droždí
- 2 polévkové lžíce krupičky
- 2 vejce velikosti M
- špetka soli
Na náplň si připravte:
- pravé máslo
- cukr krupice
- hrozinky
- sekané vlašské ořechy
Postup přípravy baklavy krok za krokem:
V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte středně velkou mísu, do níž prosejte hladkou mouku. K mouce přidejte 2 polévkové lžíce dětské krupice a směs promíchejte. Je to právě krupička, která je onou tajnou přísadou. Díky ní bude vypracované těsto vláčné, ale zároveň pružné. V dalším kroku přípravy si k ruce vezměte druhou, větší mísu. V té vyšlehejte rozpuštěné pravé máslo s olejem a cukrem. Až budete mít suroviny dostatečně našlehané, rozklepněte a zašlehejte do nich obě vejce.
Za stálého šlehání do těsta přidejte špetku soli, mléko, vodu a droždí. Jakmile budou všechny ingredience dobře prošlehané, po částech k nim přidávejte mouku s krupičkou. Výsledné těsto můžete hníst rukama, nebo zpracovat vařečkou. Dbejte však na to, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto by rovněž mělo být nadýchané, vláčné a kompaktní. Je-li hotové, vložte ho zpět do mísy (jestliže jste ho hnětli rukama) a překryjte ho potravinářskou fólií.
Pod fólií nechte těsto na teplém místě kynout asi hodinu až hodinu a půl. Po uplynutí požadované doby těsto vyklopte na vál a rozdělte ho na dvě části. Obě poloviny opět přikryjte potravinářskou fólií a nechte je dalších 10-15 minut odpočívat. Poté každou z nich rozválejte na obdélník o rozměrech asi 30 x 35 centimetrů.
Obě části těsta potřete rozpuštěným máslem a hustě posypte moučkovým cukrem. V dalším kroku přípravy na delších okrajích obdélníků rozprostřete hrozinky a sekané vlašské ořechy.
Náplň by měla zasahovat asi do 1/3 každého rozváleného kusu těsta. Následně uchopte protilehlý okraj každého z obdélníků a přiložte jej na náplň (jako když přehýbáte list papíru na polovinu), a obě poloviny k sobě silně přitiskněte. Tak získáte dva menší základy závinu. Části, které v sobě nemají náplň nakrájejte na tlusté proužky, které zamotejte.
V dalším kroku těsto srolujte od okraje s náplní tak, aby stočené proužky byly navrchu. Hotové baklavy vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu asi 30-35 minut. Servírujte přelité sirupem či medem, nebo pocukrované moučkovým cukrem.
Napište komentář