Připravte si chutné steakové hranolky, které báječně doplní váš steak nebo jiné druhy pečeného nebo třeba grilovaného masa a zeleniny.
Steakové hranolky můžeme znát především z restaurací, kde patří k oblíbeným přílohám. Jsou mnohem křupavější a šťavnatější než obyčejné hranolky a přitom nejsou o nic složitější na přípravu. Stačí jen znát ten správný trik a uvidíte, že se při přípravě pohoštění bez potíží povedou i vám.
Jak vypadají ideální hranolky
Ještě než se pustíte do vaření, ujasněte si, čeho vlastně chcete u svých hranolek docílit. Na internetu jsou k mání nejrůznější kuchařské experimenty. Pokud však chcete takové hranolky, které jsou zevnitř vláčné a na povrchu naopak krásně křupavé, pak se vám osvědčí právě náš postup, který si bere za pomocníka jednu nevšední ingredienci – ocet.
Ingredience na steakové hranolky
V zásadě můžete použít to, co najdete doma v kuchyni. Ocet se hodí obyčejný (i když mnohem lepší službu vám udělá ten jablečný) a sůl může být také jakákoliv. Jen při výběru brambor si dejte pozor. Možná to nevíte, ale na hranolky se nejlépe hodí varný typ C. Ten totiž obsahuje to správné množství škrobu k tomu, aby se brambory nerozvařily a měly i na řezu tu správnou strukturu. A v jakém množství jednotlivé ingredience kombinovat?
- 750 gramů velkých brambor
- 40 ml octa
- podle chuti sůl
- podle potřeby voda
Jak na steakové hranolky
Ze všeho nejdříve brambory oloupejte a poté je nakrájejte na hranolky. Nejlépe to jde speciálním kráječem, ale pokud ho nemáte, pamatujte si, že by steakové hranolky nikdy neměly být širší než 1,5 centimetru. Jakmile máte hotovo, propláchněte brambory vodou, abyste se zbavili přebytečného škrobu. To je opravdu důležité, jinak kýžené křupavosti hranolek nikdy nedocílíte.
Poté nakrájené brambory přesuňte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byla zcela ponořené. Do vody přidejte ocet a sůl a vařte. Tato procedura si žádá přesný čas. Jakmile tedy voda dosáhne vodu varu, nastavte na kuchyňské minutce 14 minut a po tomto čase brambory ihned slijte. Nebudou ještě úplně doměkka uvařené, ale to je při přípravě hranolek zcela v pořádku.
Jak upéct hranolky na plechu
Nakonec si připravte plech a ten vyložte pečicím papírem. Na něj vysypte dobře okapané hranolky a nechte je dobře vychladnout. Zabráníte tak jejich dovaření vlastním teplem. Nakonec je osmažte běžným způsobem. Můžete použít buď hrnec s velkým množstvím rostlinného oleje anebo ten klasický fritovací. Osušte je od přebytečného tuku a osolte podle chuti.