Chuťově výraznější a na pohled krásnější brambory získáte jednoduchým trikem, který spočívá v přidání jedné tajné přísady. Je to tekutina, kterou máte neustále po ruce a nestojí téměř nic.
Vaření brambor je tak jednoduchá a prostá činnost, že by se až člověku mohlo zdát, že na něm nejde ani nic zkazit, ani nic dalšího vymyslet. Faktem ale je, že během prostého vaření bramborám můžeme dodat spoustu nových chuťových dimenzí a také ovlivnit jejich výsledný vzhled. Solení je jen jedním z příkladů toho, jak lze vaření brambor obohatit. Tím to ale zdaleka nekončí.
Jako z luxusní restaurace
Zářivě hladké, žluté a soudržné bramborové hlízy, které vypadají úhledně na talíři a skvěle chutnají, nemusejí být doménou jen luxusních restaurací a pětihvězdičkových hotelů. Docílit jich můžete snadno i doma a pomůže vám v tom jedna tajná přísada. Pouhého půl hrnku s hlízami udělá doslova zázraky.
Není to nic jiného než citronová šťáva. Když ji přilijete do uvařených brambor, udrží si pěknou barvu a nebudou se rozpadat. Dejte ale pozor, abyste citrón přidali do brambor až ve chvíli, kdy změknou. V kyselém prostředí se jinak totiž velice obtížně vaří a měkké by nebyly ani po dvou hodinách skotačení v hrnci.
Pikantní brambůrky
Podobného efektu, jako s citronovou šťávou, pak dosáhnete i tak, že přidáte do brambor obyčejný ocet. Možná se budete divit, ale příchuť octa s bramborami velmi dobře ladí. Ty jsou po uvaření lehce pikantní a svou chutí připomínají smažené chipsy. Je proto nasnadě je prostě nakrájet na kolečka a podávat je i samostatně jako zdravou svačinku.
Žluté a šťavnaté
Chytrý trik, který bramborám také velmi sluší, je přidání mleté kurkumy. Toto zvláštní indické koření je jednak velmi zdravé a navíc má zajímavé vizuální i chuťové vlastnosti. Díky své zářivě zlatooranžové barvě propůjčí syté zabarvení i těm nejbledším a nejméně pohledným bramborám a navíc jim dodá nenápadnou, ale zvláštně „šťavnatou“ příchuť. Jakmile jednou vyzkoušíte brambory s kurkumou, už nikdy je nebudete chtít bez ní. Ten rozdíl je opravdu k neuvěření!
Zdroj: Gotowanie