Sušenky jsou ideálním způsobem, jak potěšit své chuťové pohárky a dopřát si trochu relaxu například u kávy. Tyto jsou navíc ve tvaru růže a o to je celý zážitek lepší.
Pokud máte rádi sladká jídla a troufáte si upéct něco, co vyžaduje trochu zručnosti, musíte si zkusit udělat sušenky ve tvaru růže. Jsou dokonalé snad ke každé příležitosti. Pokud čekáte důležitou návštěvu, tímto pohoštěním rozhodně nezklamete. Na oslavě budou vypadat stylově a udělat je můžete i jen tak, vaši blízcí (a i vy) si pochutnají a uděláte jim radost.
Ingredience a postup přípravy sušenek
Budete potřebovat:
- Sto osmdesát gramů sladkého tvarohu
- Tři sta šedesát gramů mouky
- Šedesát gramů cukru
- Sto šedesát gramů kvalitního másla
- Dvě čajové lžičky plnotučného mléka
- Osm gramů vanilkového cukru
- Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
- Menší špetku soli
- Moučkový cukr dle potřeby
- Šlehač
- Síto
- Mísu
- Potravinářskou fólii
- Vál
- Válec
- Vykrajovátka či sklenici
- Nůž
- Pečící papír
- Plech
Nejprve je důležité, abyste pracovali s máslem, které získalo pokojovou teplotu. To do mísy smíchejte s cukrem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Vezměte si šlehač (popřípadě vystačí i mixér) a šlehejte okolo tří až čtyř minut, dokud vám nevznikne jednolitá a nadýchaná hmota. Přidejte sladký tvaroh (opět pokojové teploty) a šlehejte další minutu.
Vezměte si síto, prosejte přes něj mouku s práškem do pečiva a do mísy je dodejte také. Nyní přichází trošku těžší část, musíte těsto rukama zpracovat dohromady. To se ne vždy daří úplně jednoduše, existuje ovšem menší trik, jež vám může pomoci. Přidejte do těsta dvě lžičky mléka a hned se vám vše lépe spojí.
Růžičky vypadají dobře a chutnají ještě lépe
Následně těsto zakryjte potravinovou fólií a nechejte jej odpočinout na třicet minut v lednici. Po uplynutí této doby jej vytáhněte z lednice a rozdělte na dvě poloviny. Vezměte si vál a posypejte jej moukou, těsto poté s válce rozválejte na tenký plát. Nyní je na vás, jestli použijete sklenici či formičku, ale vykrojte z těsta kolečka.
Vždy si vezměte tři, částečně je přes sebe dejte, srolujte do válečku, přeřízněte v polovině a položte řezem dolů bokem na stůl. Sice to tak ještě nevypadá, ale tímto jste vytvořili růžičky. Takto pokračujte, dokud máte těsto a věřte tomu nebo ne, růžiček budete mít hodně. Nyní už si jen vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem či silikonovou pečící podložkou. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a začněte na plech postupně pokládat sušenky.
Dbejte na to, aby od sebe měly dostatečné mezery, jinak se vám připečou jedna k druhé. Proto je lepší péct na více plechů po menších porcích. Vždy je nechejte péct okolo 25 minut, ale samozřejmě je průběžně kontrolujte. Jakmile zezlátnou, máte jistotu, že jsou hotové. PO vytáhnutí je nechejte vychladnout a můžete servírovat. Dle chuti máte možnost je i posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!