Pojďte si s námi trochu zahřešit! Nechte se zlákat tímto lahodným piškotovým dortem s polevou a pudinkovým krémem. Rychlá dobrota, jednoduchá na přípravu.
Od dob prvních koláčů už utekly roky a roky. V Římě je připravovali z listového těsta, s ořechy, ovocem a medem. Ve středověku se koláče začaly vyrábět z piškotů, křehkého a listového těsta. Zdobily se polevou, smetanou, ovocem a ořechy. Během renesance pak začaly být tyto dezerty propracovanější. Začaly se objevovat také neobvyklé přísady jako čokoláda, vanilka, případně koření.
Piškotový dort s polevou a krémem
Dorty se proměnily ve skutečná umělecká díla, která se podávala na luxusních hostinách pro bohaté. V 19. století se dorty staly dostupnými i pro střední třídu. Objevily se nové recepty, které byly jednodušší a dostupnější. Pojďme si říct, jak si můžete udělat rychlý a snadný dort. Pochutnáte si na něm u nedělní kávy nebo klidně i jen tak u všednodenní snídaně.
Suroviny na korpus:
- vejce – 5 ks;
- vaječné bílky – 2 ks;
- sůl – špetka;
- cukr – 210 g;
- mouka – 180 g;
- prášek na pečení;
- škrob – 50 g;
- rostlinný olej – 80 ml.
Tento lahodný krém Diplomat doslova taje na jazyku. Jeho 100% chuť zajistí tyto levné přísady
Suroviny na krém:
- cukr – 100 g;
- vanilin;
- vaječné žloutky – 2 ks;
- škrob – 3 polévkové lžíce;
- mléko – 600 ml;
- máslo – 180 g.
Příprava:
- V míse vyšlehejte vejce s bílky, osolte a vypracujte nadýchanou bílou pěnu. Přisypte cukr a promíchejte stěrkou.
- Postupně prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte škrob a vypracujte mírně tekuté těsto. Do něj nalijte olej a pokračujte v mísení.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
- Korpus pečte na 170 stupňů 25 minut.
- V rendlíku smíchejte žloutky s cukrem a vanilkou. Přidejte škrob, zalijte mlékem a znovu promíchejte.
- Směs za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření smetanu hřejte 30 sekund a poté stáhněte z ohně.
- Krém přendejte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout. V mezidobí rozdělte piškot na dvě tenké vrstvy a rozřízněte příčně na 4 části.
- Máslo vyšlehejte mixérem do běla, postupně k němu přidávejte pudinkový základ. Každý kousek korpusu namočte mlékem, namažte krémem a dort sestavte.
- Krémem potřete i vrch a stěny dortu.
- Dort nechte minimálně hodinu v lednici.
- Nakonec můžete přelít čokoládovou polevou.
Napište komentář