Využijte zbytky jablek z minulého roku nebo si nakupte toto ovoce nové. Jedná se o zdraví prospěšnou ingredienci, kterou můžete přidat do tohoto sladkého jogurtového chlebíčku.
Jestliže se doma chystáte upéct něco dobrého z jablek, ale zatím netušíte, co by to mohlo být, podívejte se na jednoduchý jogurtový chlebíček. Hodí se na snídani, ke kávě nebo k čaji, a navíc dokáže člověka zasytit. Navíc se hodí v momentě, kdy doma máte přebytek jablek z minulé sezóny, jež je nutné spotřebovat nebo k vám přijde nečekaná návštěva.
Potřebné ingredience
- 230 gramů hladké mouky
- 150 gramů cukru
- 125 gramů bílého jogurtu
- 70 ml oleje
- 3 ks vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 ks jablek
- cukr dle potřeby
- máslo dle potřeby
Příprava jogurtového chlebíčku s jablky
Abyste se mohli pustit do přípravy tohoto receptu, nachystejte si nejprve veškeré suroviny, abyste později nemuseli nic hledat. Poté si najděte hlubokou mísu a začněte do ní postupně dávat ingredience. Začněte s vejci, přisypejte k nim cukr a jeden sáček vanilkového cukru. Pokud byste jej nechtěli použít, přidejte několik kapek vanilkového aroma. Nyní je potřeba všechny suroviny v míse promíchat pomocí metličky a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Poté přidejte bílý jogurt se slunečnicovým olejem a znovu promíchejte. K ruce si vezměte lžíci a do připravovaného těsta dejte 1 lžíci citronové šťávy a na to prosejte přes sítko hladkou mouku a prášek do pečiva. Nyní byste měli mít všechny ingredience na těsto v míse a stačí, když těsto důkladně promícháte. Měli byste získat hladké a tekuté těsto.
Zpracujte ovoce na chlebíček
K receptu budete potřebovat buď dvě větší nebo 3 malá jablka. Ty řádně umyjte a rozkrojte je na poloviny. Vykrojte z nich jadřince a stopky. Slupky můžete buď nechat nebo je oloupat. Obě varianty jsou možné a ničemu to v receptu neuškodí. Nakonec můžete poloviny jablek pouze nakrájet na tenké měsíčky.
Připravte si formu na pečení
Jelikož budete potřebovat formu na pečení, můžete použít i formu na biskupský chlebíček. Tu vytřete olejem nebo máslem a vysypejte hladkou moukou. Do takto připravené formy poté vlijte těsto a horní část uhlaďte, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřeno. Napovrch naskládejte různě jablka. Nakonec je posypejte jednou lžící cukru krystal a přidejte pár kousků másla na celý povrch.
Troubu si předehřejte na 170 °C a až v ní bude požadovaná teplota, vložte dovnitř toto jídlo a pečte jej po dobu 45 minut. Jakmile uplyne tato doba, vyzkoušejte dřevěnou špejlí na několika místech, zda je těsto propečené. Pokud se vám bude zdát, že na špejli nezůstávají kousky těsta, můžete formu s chlebíčkem vyndat a nechat vychladnout. Po vychladnutí jej nakrájejte na porce a podávejte.