K tomu, abyste si pochutnali na nějakém exkluzivním dezertu, nemusíte vlastnit troubu ani řádný cukrářský um. Stačí vám jen trochu šikovnosti a pochoutka je na světě.
Přijdete z práce, venku je zataženo a vy nevíte, jak byste mohli dnešní den strávit alespoň trochu produktivně? Ano, určitě můžete například uklidit, ale rozhodně není na škodu si udělat i nějakou tu pochoutku, kterou můžete večer zakousnout k seriálu. A pokud máte děti a nechcete, aby se celý den nudily u mobilu, tak máte jedinečnou šanci je naučit něco nového a zároveň s nimi strávit čas! Stačí si je jen přizvat na pomoc a hezké odpoledne máte zaručené.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Na těsto:
- Obyčejné tmavé sušenky – 850 g
- Strouhaný kokos – 5 lžic
- Čokoládová pomazánka (například Nutella) – 6 až 7 lžic
- Máslo – 100 g
- Smetana ke šlehání – 150 ml
Na krém:
- Vanilkový pudink v prášku – 3 balení
- Vanilkový cukr – 7 lžic
- Plnotučné mléko – 1 200 ml
- Vanilková esence – 1 lahvička
Na ozdobu:
- Čokoláda dle vašeho výběru – 300 g
- Smetana ke šlehání – 200 ml
Všechny sušenky nalámejte do mixéru a rozmixujte je na co nejdrobnější částečky. Pokud mixér nevlastníte, tak je nalámejte do sáčku a přes něj je nadrťte s pomocí paličky na maso. Jakmile je budete mít dostatečně rozdrcené, tak je nasypejte do misky a smíchejte je se strouhaným kokosem.
Výhodou je, že to vy si tvoříte základové těsto a je jen na vás, jestli si přejete, aby v něm zůstaly i nějaké větší kousky sušenek a nebo ne. Máslo dejte do misky a rozpusťte ho v mikrovlnné troubě, pokud ji nemáte, máslo rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte k němu čokoládovou pomazánku a rychle obojí promíchejte, poté ještě dolijte i smetanu a opět rychle míchejte.
Dezert je chutný a rychle připravený
Hotovou čokoládovou směs přilijte k sušenkám a vše míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké a lepivé těsto. Nachystejte si formu, ve které budete dezert tvořit a vyložte ji pečicím papírem. Vzniklé těsto do ní nalijte a rovnoměrně ho rozprostřete. Dejte formu do lednice a mezitím připravte krém.
Do většího hrnce nalijte mléko a přidejte k němu vanilkový pudink v prášku spolu s vanilkovým cukrem. Za stálého míchání dejte směs vařit a vařte ji, dokud vám viditelně nezhoustne. Po odebrání hrnce ze sporáku smíchejte pudink s vanilkovou esencí a hotový pudink nalijte na základ ze sušenek.
Vyčkejte, než pudink na dezertu zatuhne a poté připravte polevu. Čokoládu opět nechejte rozpustit stejným způsobem, jako máslo. Přilijte k ní smetanu ke šlehání a rychle obojí míchejte, čímž vytvoříte polevu. Tu nalijte na hotový dezert a dejte ho do lednice na cca 2 až 3 hodiny zatuhnout. Poté ho můžete podávat, dobrou chuť!
Napište komentář