Připravte si domácí tinkturu z listů medvědího česneku. Prospěje vašemu zdraví hned v několika rovinách a zaručeně ji využijete. Posiluje imunitu a bojuje proti řadě nemocem včetně rakoviny.
Divoká bylina zvaná medvědí česnek je známá lidovému léčitelství už mnoho tisíc let. Podobně jako klasický česnek, i ten medvědí působí jako přírodní antibiotikum a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Nemusíte ho ani kupovat, v Česku roste hojně ve volné přírodě, anebo si jej můžete vypěstovat. Dobře se mu daří všude, kde je vlhká a písčitá půda, kde vytváří celé bujné „koberce“. Vyrůstá zejména počátkem jara před olistěním stromů. S koncem května pomalu vykvétá, jeho účinnost klesá a listy se vytrácejí. Pokud to tedy letos nestihnete, připravte se alespoň napřesrok.
Sbírejte šetrně k přírodě
Protože česnek medvědí patří mezi hojně rozšířenou vytrvalou bylinu, není její nalezení v přírodě nikterak vzácné a vyskytuje se dokonce i na některých místech v Praze. Ačkoliv se nejedná o chráněnou rostlinu, vyvarujte se jeho sběru v chráněných krajinných oblastech a sběr provádějte tak, abyste nenarušili přirozenou reprodukci bylin. V praxi to znamená neotrhat více než zhruba čtvrtinu listů z porostu.
Tinktura pro zdraví
Tinktura je vlastně alkoholový výluh z pevných částí rostliny. Čím silnější alkohol použijete, tím lépe, v praxi ale stačí použít vodku nebo slivovici o síle alespoň 40 %. Trvanlivost hotové tinktury je i více než 3 roky.
Dříve, než přistoupíme k samotnému receptu na přípravu tinktury, je zapotřebí upozornit, že tinktura z medvědího česneku není vhodná úplně pro všechny. Pozor nechť si dají osoby trpící alergií na česnekové silice, pacienti, kteří trpí některou z nemocí žaludeční sliznice, slinivky břišní či žlučníku. I když se vás žádná z uvedených okolností netýká, užívejte tinkturu s mírou, česnekové silice jsou totiž velmi silné. Nepřekračujte proto níže uvedené dávkování.
Návod na přípravu tinktury z medvědího česneku
Připravte si:
- listy medvědího česneku
- vysokoprocentní alkohol
- čistou a sterilizovanou zavařovací sklenici vhodné velikosti
Listy medvědího česneku hned poté, co si je přinesete domů, opláchněte pod proudem tekoucí vody a nechte je důkladně okapat (případně je trochu osušte papírovými utěrkami). Nakrájejte listy na menší proužky. Ze všeho nejlepší je udělat tuto práci nekovovým nožem, protože stykem s kovem se některé vitaminy do jisté míry ničí. Pokud máte jen kovové nože, nezoufejte a použijte je, zase tak hrozné to není.
Čerstvě pokrájené listy ihned vložte do připravené a důkladně umyté a vysterilizované sklenice. Pokrájené listy ve sklenici zalijte silným alkoholem tak, aby byly všechny jejich části úplně ponořené a nechte na tmavém a teplém místě odpočívat a louhovat minimálně 2 až 4 týdny. V průběhu macerace láhví každý den zatřepejte.
Nakonec obsah sklenic slijte přes jemné sítko nebo přes plátno do uzavíratelných skleniček z tmavého skla, které označte štítkem s názvem byliny a dnem, kdy jste tinkturu plnili do lahví. Preventivně pro posílení imunity užívejte 10 až 15 kapek do skleničky vody denně. V případě akutních obtíží dávkujte dvakrát denně 20 kapek.
Medvědí česnek pomáhá při:
- Nachlazení
- mykózách
- vysokém krevním tlaku
- kornatění cév
- zažívacích obtížích
- krevních sraženinách
- prevenci vzniku rakoviny
Napište komentář