Oblíbená pochoutka pocházející z Pyrenejského ostrova vás uchvátí jednoduchou přípravou, jemnou chutí a vůní skořice. Křupavé na povrchu, krémové uvnitř.
Tento dezert sice není velmi známý v našich končinách, ale ve Španělsku a celé latinské Americe si bez něj místní obyvatelé asi už nedokážou představit život. Chutí jsou podobné našim koblížkům, jsou křupavé na povrchu a krémové uvnitř. Churros se většinou připravují ve tvaru tenkých tyčinek a podávají se obvykle s rozpuštěnou čokoládou. Nezní to božsky? Ať už je připravíte k snídani nebo kdykoliv během dne, zmizí z talíře během pár minut. Vyzkoušejte jednoduchý recept a vychutnejte si tento hříšně dobrý dezert.
Pro přípravu Churros budete potřebovat
- 1 šálek vody
- 150 g mouky
- 60 g másla
- Špetka soli
- 2 lžičky cukru
- 3 ks vejce
Nebojte se odpalovaného těsta
Odpalované těsto je pro mnohé velká neznámá, pro jiné výzva a pro ostatní úprava, kterou zvládnou levou zadní. Faktem je, že se často tomuto druhu těsta raději vyhneme a volíme jinou variantu, protože máme snad časem už vybudovaný respekt. Výhodou odpalovaného těsta jsou určitě použité suroviny, které máme běžně doma. Ze čtyř základních surovin tak dokážeme vytvořit božsky nadýchané dezerty. To už stojí alespoň za zkoušku, nemyslíte?
Postup na božské španělské Churros
Připravte si kastrůlek, do kterého vlijte šálek vody. Přidejte máslo, sůl a přiveďte k varu. Vyčkejte, než se máslo rozpustí a na chvíli odstavte. Přisypejte všechnu mouku a důkladně promíchejte. Konzistencí bude směs připomínat jíšku. Vraťte hrnec na plotýnku a ztlumte oheň na polovinu.
Za stálého míchání se postupně vytvoří hladké těsto. Vařečkou těsto tlačte na stěny hrnce, dokud se nezačne připalovat. Slabá vrstva přilepená na dně kastrůlku vám dává znamení, že je těsto připraveno k dalšímu zpracování. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. Pokud se vám nechce čekat, těsto můžete promíchávat a zkrátíte si dobu čekání.
Stačí už jen přidat vejce
Do vychladlého těsta postupně zapracujte vejce. Druhé nepřidávejte do chvíle, než bude první perfektně promícháno a spojeno s těstem. Stejně postupujte i u třetího. Hladkým těstem naplňte cukrářský sáček. Mezitím si rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje, do které budete rovnou z cukrářského sáčku vytlačovat delší tyčinky.
Smažte přibližně 3 minuty dozlatova. Poté naskládejte na papírovou utěrku, ta nasaje přebytečný tuk. Ještě teplé obalte v krupicovém cukru smíchaným se skořicí.
Podávejte nejlépe s rozpuštěnou kvalitní čokoládou v menší misce nebo hrnečku. Jestliže tento božský dezert naservírujete návštěvě nebo mlsným dětem, smiřte se s tím, že už nebudou chtít nic jiného. Dobrou chuť!