Vaření vajíček je plné úskalí. Trik pomůže, aby nepraskala a šla oloupat

Existuje speciální trik na vaření vajíček natvrdo. Díky němu se nemusíte bát, že vám vajíčka při vaření popraskají, anebo že později nepůjdou oloupat. Není to přitom nic složitého.

Některá vajíčka jsou vážně k vzteku. Nejhorší je, že na první pohled nepoznáte, se kterým máte tu čest. Zatímco někdy jdou po uvaření oloupat doslova sama, jindy praskají už v hrnci, ale oloupat nejdou, i kdybyste se rozkrájeli. Bílek se začne trhat a některý zůstane přilepený zevnitř na skořápce. A co potom s tím? Vyhodit je, anebo ze skořápek bílek nějak dolovat? Po dlouhém hledání a pátrání jsme se konečně dobrali výsledku: jednoduchého triku na vaření a snadné loupání vajíček natvrdo.

První část triku: Sůl

Možná jste to netušili, ale pouhé přidání soli do vody dokáže způsobit divy. Chlorid sodný totiž dokáže zázračně zvýšit hustotu vody. Tím zabrání přílišnému poskakování vajíček v hrnci během varu, což sníží množství prasklin ve skořápce. A pokud už se přeci jenom nějaká prasklina objeví, díky soli ve vodě z ní nevyteče bílek.

Tím to ale nekončí. Sůl sama o sobě totiž nezaručí, že se natvrdo uvařená vajíčka budou snadno loupat. K tomu pomůže druhá část celého vtipného triku, která vám možná bude znít podivně, ale doopravdy a zaručeně funguje.

Druhá část triku: Špendlík

Vlastně by se vám nějaká ta prasklina ve skořápce z hlediska snadného loupání mohla hodit. Protože je ale vytváření prasklin ve skořápce poněkud riziková zábava, je dobré vyrobit otvor cíleně, ideálně špendlíkem.

 

Nejlépe k tomu poslouží takový ten s velkou hlavičkou, který se používá pro připevnění výkresů ke korkové tabuli. Jednoduše jím vytvořte otvor přímo uprostřed širší strany vajíčka. Nemusíte se bát, že by bílek vytekl, v tomto místě totiž bývá vzduchová kapsa a blána ohraničující bílek bývá o několik milimetrů dál.

Třetí část triku: Ledová voda

Teď už míříme do finále. Proděravělé vajíčko vložte do osolené vody a přiveďte ho k varu, který udržujte po dobu 10 minut. Díky tomu bude bílek perfektně tuhý a skořápka z něj půjde snadno dolů. Po uplynutí této doby slijte vroucí vodu z hrnce a nahraďte ji studenou. Ne studenou, ale doopravdy ledovou vodou a klidně přihoďte ještě nějaký ten kus ledu z mrazáku. Pak 10 minut počkejte a dejte se do loupání.

Hned při prvním oloupnutí uvidíte ten rozdíl. Pravdou je, že je tato metoda časově docela náročná a při běžné snídani je celkem na obtíž. Pokud ale potřebujete vajíčka jako součást studených mís na slavnostní stůl, určitě tento způsob více než oceníte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]