Dnes existuje obrovské množství dezertů. Mohou být ovocné, čokoládové, se smetanou i bez ní. Pojďme si připravit dva výborné a rychlé.
Mlsalo se odjakživa. První zmínky o sladkých pokrmech nacházíme v historii mnoha kultur. Třeba v takovém starověkém Egyptě a Mezopotámii se ovocné dezerty připravovaly z fíků, datlí, hroznů a medu. Zde jsou dva recepty na rychlé a chutné pudinkové dezerty, jeden s pomerančovou šťávou, druhý s banány.
Dezert s pomerančovou šťávou a sušenkovým základem
Ingredience:
- sušenky s čokoládou – 100 g;
- pomerančová šťáva – 50 ml;
- mléko – 400 ml;
- kůra z 1 citronu;
- vanilkový cukr – 1 lžička;
- vaječné žloutky – 2 ks;
- moučkový cukr – 30 g;
- kukuřičný škrob – 25 g;
- citronová šťáva – 30 ml;
- kondenzované mléko – 70 g.
Příprava:
- Sušenky umelte na jemnou strouhanku a rozdrťte. Do drobenky nalijte pomerančovou šťávu a promíchejte.
- Do misek nasypte několik polévkových lžic drobenky a přitlačte ke dnu. Citronovou kůru nasypte do hrnce s mlékem a přidejte vanilkový cukr.
- V mléce rozšlehejte kůru a vanilkový cukr a přiveďte k varu. Poté mléko přeceďte přes sítko a odstraňte citronovou kůru.
- Smíchejte žloutky s cukrem a prošlehejte. Do směsi nalijte škrob, promíchejte a přidejte do mléka.
- Směs vařte, míchejte do zhoustnutí. Přendejte ji do samostatné nádoby, přikryjte fólií a nechte vychladnout.
- Smíchejte citronovou šťávu s kondenzovaným mlékem. Hmotu přidejte k pudinkovému základu a promíchejte.
Delikátní ořechové trubičky, které se doslova rozpadají v ústech. Chutnají 100x lépe než v cukrárně
Dezert s chutí kávy a banánů
Ingredience:
- smetana 20% – 50 ml;
- instantní káva – 15 g;
- vanilkový cukr – 1 lžička;
- banán – 2 ks;
- žloutek – 1 ks;
- mléko – 150 ml;
- kukuřičný škrob – 20 g;
- ricotta – 100 g;
- kondenzované mléko – 100 g;
- smetana ke šlehání – 150 ml.
Příprava
- Do hrnce nalijte 20% smetanu, přidejte kávu a vanilkový cukr, míchejte, až se káva rozpustí. Banány nakrájejte na malé kousky a přidejte je do směsi.
- Promíchejte a vařte do změknutí banánů. Stáhněte z ohně a rozdrťte na pastu.
- Do banánové kaše přidejte žloutek, promíchejte a zalijte mlékem. Nasypte škrob a míchejte do hladka.
- Směs vařte na středním plameni do zhoustnutí, poté ji nechte vychladnout pod přilnavou fólií. Zvlášť smíchejte ricottu s kondenzovaným mlékem.
- Nalijte šlehačku do ricotty a šlehejte, až se vytvoří nadýchané, pevné špičky. Smíchejte banánový pudinkový základ se smetanou a vložte do misek.
Napište komentář