Pokud hledáte nápad na netradiční snídani nebo večeři, naučte se připravovat vařenou omeletu tak, jako skuteční profesionálové. Budete překvapeni.
Vařená omeleta má ve vysoké gastronomii již dlouho své stálé místo. Nejde o něco, co jen na pár minut hodíte na pánvičku, počkáte, až se suroviny spojí, a nakonec servírujete. Nikoli. Jedinečný postup vaření ve speciálním obalu dává vyniknout báječné chuti všech surovin, ale zároveň si s ním poradí i začátečníci. Vajíčka tak nikdy nevysušíte, klobásu nepřipálíte a žampiony příliš nerozdusíte. A v čem spočívá tajemství její přípravy?
Vařená jídla mají dlouhou tradici
Zatímco omeleta je v tomto oboru nováčkem, zážitková gastronomie zná vařená jídla již dlouho. Celé je to velmi jednoduché – vybrané ingredience stačí vložit do vhodné fólie a vložit do vody. Obal musí být opravdu pevný, aby se během vaření do pokrmu nedostala voda. Ale postačí vám jen kvalitní sáček z domácí produkce, určitě nemusíte pořizovat speciální obaly z obchodu. A to zvláště ve chvíli, kdy si recept teprve zkoušíte.
Na co si dát pozor
Ale nikdy nepoužívejte docela obyčejné svačinové sáčky. Ty by se totiž rozhodně neměly setkat s teplem. Nejsou na to uzpůsobené a vlivem působení tohoto faktoru by se z nich mohly uvolňovat škodlivé látky, které by později přecházely do jídla. A to rozhodně nechcete. Je to stejné, jako při použití plastových vaniček třeba od zmrzliny pro ohřev v mikrovlnce. Něco takového se zkrátka nedělá, nezapomeňte si to tedy pohlídat.
Vařená omeleta – postup krok za krokem
Nejdříve si připravte všechny suroviny. Dejte si záležet na jejich kvalitě. Pokud je to možné, pak si do sáčku rozklepněte domácí vajíčka, klobásu od řezníka a žampiony z lesa. A co sýr? Určitě neberte 30% eidam, mnohem lepší bude třeba gouda nebo i oblíbený modrý sýr. Naopak se vyhněte hermelínu. Jedině tak docílíte opravdu kvalitního gastronomického zážitku po všech stránkách. A co tedy budete k přípravě vařené omelety potřebovat?
- 3 ks vejce
- 100 gramů klobásy (lze nahradit šunkou)
- 100 gramů žampionů
- 1 rajče
- jarní cibulka, listový špenát apod. podle chuti
- sůl a pepř
- zelené bylinky
- 70 gramů strouhaného sýra
Příprava vařené omelety v hrnci
Nejdříve si všechny suroviny nakrájejte nadrobno. Smíchejte je v misce a nakonec do nich rozklepněte vejce. Opět dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti. A směs vlijte do pevného sáčku. Ten poté vložte ještě do jednoho a dobře utěsněte gumičkou. Omeletu vložte do hrnce s horkou vodou. Nechte 20 minut vařit, poté vyjměte, nakrájejte a servírujte. Překvapí vás svou nadýchaností i báječnou chutí.
Jak recept ještě o něco vylepšit
Recept je samozřejmě možné různě obměňovat, takže každý den získáte jinou chuť. Místo slepičích vajec použijte ta křepelčí (na jedno klasické vejce použijte 4 křepelčí), pohrajte si s výběrem vhodných bylinek apod. Omeletu však vždy servírujte ještě horkou. Jakmile vychladne, už to není ono.