Jak uvařit opravdu nejlepší vývar v životě: Retro kuchařský trik se sklenicí v hrnci funguje dodnes

Masové vývary patří mezi oblíbené druhy polévek, obzvláště v chladném počasí. Zároveň jsou zdravé, protože obsahují živiny důležité pro lidský organismus.

Uvařit dobrý masový vývar není zase tak složité, jak se může na první pohled zdát. Chce to znát různé triky, kterými lze dosáhnout průzračné polévky, na kterou se budou sbíhat sliny. Vsaďte na vhodné koření a zeleninu, které ve vývaru nesmějí chybět. Důležitá je i správná volba masa. V následujícím receptu si vysvětlíme, jak na to.

Co budete na masový vývar potřebovat

  • 0,5 kilogramu masa (vepřového, hovězího, drůbežího)
  • kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel, cibule
  • koření – nové koření, pepř, bobkový list
  • sůl dle zvyklosti

Postup přípravy

  • Maso omyjete a dáte do studené osolené vody. Nejdůležitější je při vaření masa var, neměl by být příliš silný. Stačí, aby voda jen mírně probublávala. Čím déle maso budete vařit, tím bude vývar silnější a chutnější. Měli byste tomu věnovat aspoň dvě hodiny.
  • Někdo před vložením do vody maso opeče na troše oleje na pánvi. To tímto trikem získá lepší chuť, kterou přenese potom do vývaru.

  • Podobně to lze udělat s kostmi, které jste si na vývar připravili. Dáte je na plech na olej a opečete asi čtvrt hodiny v troubě. Teprve potom je dáte vařit. Chce to vyzkoušet. Pak možná zjistíte, že vývar už jinak vařit nebudete.
  • Vodu, kde vaříte maso, osolte, přidejte do ní očištěnou kořenovou zeleninu vcelku a koření. Když dáte společně s cibulí také její slupku, vývar se zbarví mírně dohněda. Není to na závadu, ale zajímavá vychytávka pro toho, kde nemá rád bledé masové vývary.

  • Jestliže chcete poznat, že se maso vaří při správné teplotě, můžete do něho vložit sklenici. Když se nebude při varu dotýkat dna, je teplota varu ideální. Zde je ale třeba připomenout, že se vám může stát, že sklenice praskne a rozbité sklo znehodnotí celý váš výtvor. Takto to ale dělávaly prababičky, když neměly k dispozici teploměr ke změření teploty.
  • Jak je maso uvařené, slijete ho, abyste získali jen čistý vývar. Podle vašich zvyklostí je možné do něho pokrájet uvařenou kořenovou zeleninu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*