I když se spousta lidí naučila tučné kusy od masa oddělovat a nekompromisně je vyhazovat do koše, stále je pro jiné lahůdkou.
Pokud máte také rádi bůček a jiné tučnější kousky vepřového masa, pravděpodobně vám tento tip na recept udělá radost. Níže popsaný pokrm je bohatý na živočišné tuky a bílkoviny, jeho chuť je přitom bohatá a vyvážená. Maso bude krásně jemné, měkké a opravdoví labužníci si zde přijdou na své. Pokud byste váhali, tak si buďte jisti, že vyzkoušením tohoto receptu neprohloupíte.
Časem si poměr upravíte podle chuti
Asi nejdůležitějším krokem je vybrání správného kusu masa. Připravte si 1 kg vepřového bůčku, v němž bude poměr tučného a libového přibližně jedna ku jedné. Na toto množství vám bude stačit 1 litr vody, 8 až 10 lžic soli, 4 až 5 lžic krystalového cukru, paličku česneku, bobkový list a celý pepř. Poslední 2 ingredience nemají pevně stanovené množství, zde se nechává prostor vaší fantazii.
Cukr, sůl, pepř a bobkový list přidejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Mezitím si omyjete maso a oloupete česnek, který následně nakrájíte na tenké plátky. Jakmile začne voda vřít, vložíte do ní připravené maso s česnekem, přikryjete pokličkou a odložíte do chladné místnosti. Po 24 hodinách vložíte hrnec na odpoledne do lednice, pak už je bůček hotov.
Triky na jednoduší a lepší přípravu
Aby vepřové maso lépe natáhlo chuť česneku, můžete zkusit do bůčku udělat dírku nožem a celý stroužek nebo plátek vložit do ní. Stejně tak si můžete nechat trošku soli stranou a vmasírovat ji do masa. Větší část však musíte vysypat do vody, aby se v ní pořádně rozpustila a následně vpila do bůčku. Všechnu chuť totiž maso natáhne až ve chvíli, kdy bude odpočívat v lázni.
Po vytažení bůčku z lednice je lepší maso okamžitě nakrájet na tenké plátky slaniny. Ty pak rozprostřete na papír, dřevěné prkénko nebo někam jinam, kde mohou okapat. Takto se zbavíte přebytečné slané vody a bůček krásně vyschne. Je pak možné jej jíst samotný, přikusovat k němu pečivo nebo jej zakomponovat do dalších chutných receptů.