Nebojte se bezmasých jídel. Nabízejí celou řadu chutí, které zpestří váš každodenní jídelníček. Zkuste karbanátky z cukety a mrkve.
Nejen masem je člověk živ. Spousta lidí, byť se striktně nepřiklánějí k vegetariánství, čím dál tím více nacházejí oblibu v bezmasých jídlech. Ten, kdo je zvyklý vařit pouze z masa, se může domnívat, že vegetariánská kuchyně je bez nápadu, samá zelenina nebo ovoce. Tak to ale vůbec není. Vegetariánské pokrmy nabízejí celu škálu chutí, je tolik krásných bezmasých receptů. Dejte šanci například karbanátkům z cukety a mrkve.
Výhody bezmasých jídel
Všechna vegetariánská jídla jsou lahodná a pokud jim dáte šanci, ani vás nenapadne vzdychat nad masem. Není to totiž pouze o chuti, snížíte-li spotřebu masa, budete se cítit lépe i fyzicky. Nadměrná konzumace masa totiž zvyšuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob, cukrovky i zápalu plic.
Vegetariánské karbanátky z cukety a mrkve
Karbanátek není jen o vepřovém masu, variant, jak jej připravit je nespočet, například kapustový nebo z cukety a mrkve.
- 450 g cukety
- 2 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 75 g krupice
- 250 ml vody
- 2 PL oleje
- 2 PL vývaru
- Bylinky podle chuti
- Sůl a pepř
Nejdříve si připravte základní surovinu. Cuketu oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Vložte do větší mísy, zasypte trochou soli a čekejte, dokud nepustí šťávu. Následně ji vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu a poté přidávejte další ingredience.
Nadrobno nasekanou cibuli hoďte na rozpálenou pánev s kapkou olivového oleje, orestujte a přidejte prolisovaný česnek. Obě složky přidejte k nastrouhané cuketě. Oloupejte si a nastrouhejte mrkve a také vložte do mísy ke zbylým ingrediencím.
Teď můžete začít tvořit zeleninovou směs na karbanátky. Spojte všechny složky v míse a postupně přisypávejte krupici, přilijte vývar a začněte hníst, abyste vytvořili konzistentní těsto. Dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Ze zeleninové hmoty by měl jít snadno vytvarovat karbanátek v ruce.
Karbanátky můžete péct v troubě na plechu, což je zdravější verze, nebo klasicky jako masové karbanátky můžete smažit na oleji na pánvi. Podávat můžete s bramborami, bramborovou kaší nebo jen tak s pečivem.