Tato voňavá jablečná roláda se vyrábí z minimálního množství produktů, není potřeba nic drahého v podobě kvalitního másla, ale výsledek jistě potěší vaše chuťové buňky.
Sezona jablek právě vrcholí, a pokud máte i vy doma zásobu jablek z vlastní zahrádky, přinášíme vám tento snadný a originální recept na jejich zpracování. Musíme říct, že nás v redakci dlouho žádný recept nenadchl, jako tento. Zvládne ho totiž každý, i ten, kdo si v pečení příliš nevěří. Nebudete muset stát hodiny v kuchyni a navíc potěšíte každého milovníka sladkých koláčků.
Připravte si jablečné bochníčky
Tyto koláčky jsou úžasně jemné, křehké a voňavé. Přesvědčili jsme se, že v jednoduchosti je opravdu krása, i když v tomto případě spíše báječná chuť. K přípravě těchto koláčků bude potřebovat následující suroviny:
- mouka, 270 g
- jablka, 2 ks
- špetka soli
- cukr, 80 g
- vanilin
- vejce, 1 ks
- teplé mléko, 100 ml
- sušené droždí, 8 g
- džem, moučkový cukr, žloutek + mléko
Postup přípravy receptu
Nejprve si vezměte kostičku droždí (můžete použít i sušené) a rozpusťte ji v teplém mléce s cukrem. Několik minut počkejte, až vám vzejde kvásek. Poznáte to tak, že se objem začne zvětšovat, tekutina zpění. Rozšlehejte si vajíčka. Mouku prosejte, smíchejte se solí, vanilinem podle chuti a vlijte do směsi kvásek a rozšlehané vejce.
Uhněťte těsto a dbejte na to, aby nebylo lepivé a tuhé. Těsto v místě přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 40-60 minut na teplém místě. Těsto prohněťte a rozválejte na lehce pomoučeném stole na tenkou vrstvu.
Oloupejte jablka, nakrájejte je na tenké plátky a položte je v rovnoměrných pruzích na vrstvu těsta. Těsto srolujte a vždy do ní zastrčte plátky jablek. Okraj plátu potřete vodou a nakonec roládu srolujte a okraj přitiskněte.
Nyní roládu nakrájejte na porce a položte je na plech vyložený pergamenem. Na 30 minut je přikryjte ručníkem. Žloutek rozšlehejte se lžící mléka a potřete jím horní část bochánků. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a bochánky pečte asi 20 až 30 minut. Během pečení zkontrolujte troubu, zda jsou dobře propečené.
Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Kdo má rád, může cukr smíchat se skořicí. Buchty jsou velmi měkké a chutné a vydrží čerstvé i druhý den. Přejeme vám dobro chuť!