Na mnoho neduhů, přitom zcela za pakatel. Vlašské ořechy jsou totiž zdravou svačinkou, pochutinou na zobání k televizi i výtečnou ingrediencí na vánoční pečení, ale především zásobárnou vitamínů a lékem na různé nemoci a zdravotní obtíže.
V porovnání s ostatními druhy ořechů a olejnatými semeny mají nadto vlašské ořechy nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin, které obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA). Kromě toho obsahují obdivuhodné množství minerálů, vitamínů a antioxidantů, jako jsou mangan, měď, hořčík, fosfor, vitamín B6, folát nebo thiamin. Proč ještě denně sníst hrst vlašáků?
Na lepší náladu i proti depresím
Jednou z výhod omega-3 mastných kyselin obsažených ve vlašských ořeších je, že pomáhají při funkci neurotransmiterů a díky tomu léčí depresi přirozeným způsobem. Nízká hladina omega-3 mastných kyselin způsobuje deprese, vede k poruchám chování a kognitivních funkcí.
Pro zdraví mozku a proti demenci
Pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin pomáhá snížit pravděpodobnost vzniku demence, ale také Alzheimerovy choroby nebo rozvoji ostatních kognitivních poruch.
Pro zdravé srdce a optimální krevní tlak
Omega-3 mastné kyseliny mají vliv i na srdce, pomáhají totiž čistit cévy, zlepšují krevní oběh a regulují hladinu cholesterolu. Denní dávka ořechů zoptimalizuje krevní tlak i hladinu inzulínu v krvi.
Proti rakovině
Vlašské ořechy obsahují polyfenolové antioxidanty, které léčí záněty v těle a posilují obranyschopnost, čímž zabraňují rozvoji rakovinných buněk.
Pro štíhlý pas
Vlašské ořechy jsou sice velmi výživné, ale obsažené bílkoviny, tuky a vláknina podporují pocit sytosti a zabraňují tak přejídání. Současně podporují látkovou výměnu a správné fungování metabolismu.
Na plodnost i kvalitní spermie
Vlašské ořechy obsahují celou řadu minerálů, kromě jiných vápník, hořčík, fosfor, draslík a mangan. Právě mangan podporuje plodnost a má vliv na kvalitu spermií, muži s problémy by proto měli konzumovat 50-75 gramů vlašáků denně.