Křehké ořechové těsto, lahodný a svěží pudink a navrch pořádná vrstva šlehačky. K dokonalosti mu chybí ještě strouhaná čokoláda… Vlastně nechybí, ona tam je.
Máte chuť na dokonalý dezert a zbývá vám půlhodina času navíc? Tak to si musíte upéct nádherný vrstvený ořechový dort s pudinkem, šlehačkou a strouhanou čokoládou. Ne, že by se bez něj nedalo žít, to ne. Ale život s ním je mnohem krásnější, barevnější a chutnější. Dejte ale pozor, jestli máte děti, nejspíš vás budou nutit péct ho každý den.
Na ořechový dort s pudinkem budete potřebovat jen pár přísad
Na těsto
- Vaječné bílky – 9 ks
- cukr – 250 g
- mleté vlašské ořechy – 200 g
- hladká mouka – 100 g
Na krémy a dozdobení
- Vaječné žloutky – 9 ks
- cukr – 100 g
- kukuřičný škrob – 60 g
- máslo – 200 g
- mléko – 1 litr
- čokoláda – 200 g
- vanilková esence – 1 lžička
- smetana ke šlehání – 300 ml
- cukr – 100 g
Smíchejte dohromady přísady na těsto
Devět vajíček vyklepněte a oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s cukrem do měkké pěny a přidejte k nim jemně namleté vlašské ořechy. Jemně směs promíchejte, přidejte k ní hladkou mouku a vytvořte jednolité těsto. Vlijte ho do plechu vyloženého pečicím papírem (ideální je velikost 25 x 25 cm), srovnejte ho do roviny a dejte ho upéct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut.
Zatímco se těsto peče, připravte pudink
Když si těsto hoví v troubě, vrhněte se na dvoubarevný pudink. Vezměte si k ruce oddělené žloutky, přidejte k nim cukr a kukuřičný škrob, dochuťte vanilkovou esencí a metličkou vše vyšlehejte dohladka. Na kamnech přiveďte k varu litr mléka a když začne bublat, vmíchejte do něj žloutkovou směs.
Za stálého míchání vařte hmotu tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence pudinku. V tu chvíli pudink odstavte, přidejte do něj kousek másla a míchejte tak dlouho, dokud se nespojí s pudinkem. Tu pak rozdělte do dvou misek a do jedné z nich přidejte čokoládové chipsy nebo nalámanou čokoládu a v horkém pudinku ji rozmíchejte dohladka.
Sestavte vrstvený dort
Upečený korpus opatrně oddělte od pečicího papíru a podélně ho rozkrojte na tři pláty. Jeden plát položte do formy a nalijte na něj čokoládový pudink, který rovnoměrně rozprostřete po celé ploše těsta. Na pudink položte druhý plát a na něj rozetřete světlý pudink, který zakryjte posledním plátem těsta. Takto sestavený dort vložte na 2 hodiny do lednice.
Do hluboké mísy nalijte smetanu ke šlehání, přidejte k ní cukr a vyšlehejte ji do pevné pěny, kterou rozetřete na vrchní plát těsta trochu zchladlého dortu. Na jemném struhadle nastrouhejte čokoládu, kterou nasypejte rovnoměrně na celý povrch šlehačkové vrstvy a vraťte dort zpátky do lednice ztuhnout. Pak už jen nakrájejte dobrotu na porce a užijte si tu lahodnou dobrotu.