Takzvané „čarodějky“ mají dlouholetou tradici, převážně v pobaltských zemích. Jsou skvělé a nenáročné na přípravu.
Lidé ve 13. století neměli tolik času na to, aby připravovali zvlášť maso a brambory. Bylo pro ně jednodušší vše smíchat dohromady a jenom nechat upéct. Pravděpodobně recept přišel z Litevského knížectví, kam jej zavedli bělorusko-litevští Tataři, kteří na tamním území žili několik století. Proto čarodějky obsahují mnoho masa a cibule. Dají se jíst k obědu, podávané se salátem, nebo si je člověk může vzít s sebou na výlet, jako výživnou svačinku. Člověk se nemusí bát je jíst rukama, jsou to obyčejné placky a nijak zvlášť nešpiní.
Suroviny na přípravu čarodějek
- 4 větší brambory
- 3 vejce
- 2 polévkové lžíce mouky
- sůl, mletý pepř
- 60 gramů másla
- 500 gramů mletého masa (buď vepřové nebo hovězí)
- 2 cibule
- 1 čajová lžička koriandru
- 2 stroužky česneku
To, jestli zvolíte maso vepřové či hovězí, je pouze na vás. Kuřecí není moc vhodné, jelikož špatně drží tvar. A pokud nejste skalními fanoušky koriandru, můžete ho v klidu vynechat, nic tím nezkazíte.
Postup dělání čarodějek
Oloupejte brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Následně je ponořte do mísy s vodou a nechte je tam zhruba 15 minut. Do další mísy přidejte maso, nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř a koriandr. Vše pořádně smíchejte.
Vodu z brambor slijte a brambory řádně osušte. Přidejte k nim vejce, mouku a můžete, popřípadě, přidat ještě trochu soli. Opět vše řádně promíchejte. Dejte si rozehřát pánev a na ní přidejte trochu oleje. Počkejte, až bude dostatečně rozehřátý.
Na pánev dejte trochu bramborové směsi, na ní navrstvěte trochu masové směsi a na to ještě trochu té bramborové. Smažte z obou stran, dokud nebudou placky zlaté. Následně je rozložte na pečící papír, hezky vedle sebe, na povrch přidejte kousek másla a následně je dejte péct do trouby na 200 °C zhruba 20 minut.
Čarodějky můžete jíst jak teplé, tak i studené. Volba je čistě jen na vás. Jsou výborné s různými saláty k obědu, hlavně v létě, tak i jen jako svačina do ruky na výletě. Navíc vám jejich příprava nezabere příliš mnoho času.
Napište komentář