Snad úplně každý miluje oslavy a především jídlo a dorty, co na nich jsou. Jenže připravit takovou oslavu není vůbec jednoduché.
Jestli chystáte nějakou velkou oslavu a nenapadá vás, jaký dort upéct, je tento recept přesně pro vás. Tento dort se třešněmi a jemným krémem ze zakysané smetany je vážně hodně jednoduchý na přípravu a hlavně je opravdu obrovský. Budete sice muset dělat dva korpusy, ale zaručujeme vám, že tak dobrý dort jste dlouho nejedli. A určitě si pochutnají i hosté na vaší oslavě.
Na první korpus budete potřebovat
- 800 g třešní
- 1 vejce
- 300 – 350 g mouky
- lžičku prášku do pečiva
- 90 g cukru
- 200 ml oleje
- špetku soli
Na druhý korpus je toho méně
- 5 vajec
- 180 g cukru
- 130 g mouky
- lžičku prášku do pečiva
A nakonec krém
- zakysanou smetanu
- 250 g moučkového cukru
- ztužovač smetany
Postup vaření
Nejprve si vezměte malou formu o rozměrech 30×20 cm. Třešně mohou být jak čerstvé, tak mražené, na tom nezáleží. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a nastrouhaným máslem, přidejte vejce a cukr. Ze směsi si udělejte vláčné těsto, je dost možné, že budete potřebovat ještě trošku mouky. Ale nepřehánějte to s ní, ať těsto není moc husté. Nalijte ho do formy.
Nyní vyšlehejte vejce se solí do nadýchané pěny. Přidejte cukr a znova ušlehejte. Tuto směs nalijte k těstu a na něj rozložte třešně. Pečte přibližně 25 minut na 180 stupňů.
Druhý korpus a krém
Smíchejte vejce se špetkou soli, prošlehejte, přidejte cukr, znova promíchejte a přidejte mouku s práškem do pečiva. Nalijte do formy a pečte opět 25 minut na 180 stupňů. Zakysanou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a pokud se vám krém bude zdát příliš tekutý, přidejte ztužovač smetany.
Korpusy vyndejte z trouby a odřízněte okraje a různé nepravidelnosti. Oba potřete krémem, dejte je na sebe a boky dortu potřete tukem. Vršek můžete posypat třeba kakaem nebo čímkoli, co vás napadne. Dort dejte aspoň přes noc do ledničky. Přejeme vám dobrou chuť.