Čištění trouby je jednou z nejméně oblíbených a zároveň nejnepříjemnějších domácích prací. I proto ho většina z nás odkládá tak dlouho, jak je to jen možné. Nečistoty ne nastřádají, zapečou… A pak je s troubou těžké pořízení. Můžete zkoušet všemožné přípravky, které podle televizních reklam umí naprosté zázraky, ale se špínou ve vaší troubě ani nehnou. Výsledkem jsou tak maximálně vyhozené peníze a vaše bolavá záda z toho, jak vkleče leštíte zdánlivě nevyčistitelnou troubu.
Domácí čistidlo ze tří ingrediencí
Naštěstí existuje jednoduchý trik, který už úspěšně vyzkoušely hospodyňky z celého světa. Troubu můžete vyčistit, aniž byste museli v potu tváře vdechovat nepříjemné chemické výpary různých průmyslových čistidel. Vše, co k tomu potřebujete, je jedlá soda, vinný ocet a šťáva z čerstvých citronů. Také postup je velmi snadný.
Nejprve rozmíchejte 100 gramů jedlé sody v litru vody a roztok nalijte do pečící formy. Tu vložte do trouby a nechte ji 30-40 minut péci při teplotě 200 °C.
Voda i jedlá soda se odpaří a zdánlivě se nic nestane, ale ve skutečnosti všechny nečistoty uvnitř trouby změknou. Po vychladnutí trouby se tedy můžete pustit do jejich odstraňování.
Zbaví vás veškerých nečistot
Vinný ocet nalijte do rozprašovače a vystříkejte jím celou troubu, která by v té době už měla být vychladlá na pokojovou teplotu. Ocet nechte zhruba 20 minut působit a pak ho setřete navlhčeným hadrem.
Na běžně znečištěnou troubu to bude stačit. Ale pokud byla ta vaše zaneřáděná obzvláště poctivě, budete muset využít i třetí ingredienci.
Veškeré zbývající nečistoty posypte jedlou sodou a tu pokapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Citron s jedlou sodou nechte působit alespoň deset minut.
V mezičase si z hliníkové fólie udělejte kuličky o velikosti pětikoruny, které použijete namísto drátěnky. Poslednímu útoku už neodolá žádná nečistota.