Není větší klasiky, než by byl okurkový salát. Jedná se totiž o zeleninovou přílohu, která se hodí téměř ke každému pokrmu. Není proto divu, že často nechybí na talíři u víkendového oběda.
I takto starý a proslulý recept se dá ale povznést na novou úroveň a neobvykle dochutit. Na klasický okurkový salát nám postačí pár základních ingrediencí, to, co jej ale dělá jedinečným, je jeho dochucení. Někteří lidé v tomto kroku sáhnou po jogurtu, jiným stačí voda, někdo sází na kopr nebo dokonce na cibuli. V tomto případě je ale dobré držet se klasiky a sáhnout po tradiční ingredienci, která okurkovému salátu dodá tu pravou chuť.
Na přípravu lahodného salátu z okurek budeme potřebovat:
- asi 400 g polních (nebo po sezóně skleníkových) okurek
- 1 velká bílá cibule
- pár lžic husté smetany
- sůl, pepř, špetka cukru
- nasekaný kopr
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
Jednoduchý recept, na který sázely už naše babičky
Na přípravě okurkového salátu není moc co pokazit. Nejprve je zapotřebí připravené okurky omýt a poté oloupat. Následně je nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme lžičkou soli. Mísu s takto připravenými okurkami necháme půl hodiny odstát na chladném místě. Díky soli nám totiž okurky ztratí přebytečnou vodu, kterou z mísy vylijeme.
Vzniklou směs jen mícháme a dochucujeme
K okurkám přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou jsme si posypali špetkou soli a cukru. Do misky následně přidáme také zakysanou smetanu a ocet nebo citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme, v případě potřeby ještě dochutíme solí nebo pepřem. Těsně před podáváním můžeme na povrch salátu nasypat ještě nasekaný kopr. dodá mu jedinečnou a neobvyklou chuť.
Kde se vlastně okurkový salát vzal
Okurkový salát je tradičním pokrmem, který se objevil s největší pravděpodobností v Itálii. Než se ale dostal do našich koutů, prošel velkou úpravou. Jeho dochucení by nás mohlo nejvíce překvapit v Polsku, kde je do salátu přidáván cukr, med nebo sladká smetana. V Maďarsku je tento pokrm dochucován sladkou paprikou, ale i jablečným octem. Neobvyklá ale není ani verze z okurek kyselých.
Zdroj: Mojegotowanie
Napište komentář