Kynuté těsto se dá připravit na mnoho způsobů, na sladko i na slano. Výborný způsob je například na obalení párků, vznikne vám tak skvělé jídlo například k svačině.
Párky v těstíčku se skvěle hodí k večeři nebo si je můžete připravit i k odpolední svačině. Je to výborný způsob jak tepelně zpracovat párky. Tento recept si zamilujete, je velmi chutný a snadný na přípravu. Do těsta můžete zabalit například i šunku a sýr. Je jen na vás čím ho naplníte. Před pečením lze párky v těstíčku posypat například i sýrem, záleží jen na vás co máte rádi a na co máte chuť.
Ingredience na párky v těstíčku
Párky můžete použít dle chuti, kuřecí ale i vepřové. Příprava těsta vám sice zabere více času, ale je chutné a nadýchané, takže se vyplatí si počkat až dokonale vykyne.
- 30 g čerstvého droždí
- 550 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- lžička soli
- 4 lžičky cukru
- 2 vejce
- asi 15 ks párků dle chuti
- žloutek a 2 lžíce mléka na potření
- sezamová semínka nebo mák na posypání
Příprava těsta
Mírně zahřejte mléko, nesmí být moc horké jinak by droždí nevzešlo. Do mléka přidejte cukr a droždí. Mezitím si rozpusťte máslo. Do misky si prosejte mouky a přidejte droždí s mlékem a máslo. Vypracujte těsto a misku přikryjte utěrkou. Nechte kynout alespoň 1,5 hodiny. Pokud máte po ruce domácí pekárnu, většina z nich je vybavena programem na kynuté těsto, těsto si můžete tedy připravit v domácí pekárně. Usnadní vám to práci.
Příprava párků v těstíčku
Vyklopte si těsto na pracovní plochu a rozdělte ho asi na 15 dílů. Jeden díl by měl mít asi 80 gramů. Těsto si vyválejte a na jednu stranu dejte párek druhý konec si nakrájejte na proužky, párek zapalte a a zakryjte proužky těsta. Vytvoříte tak krásné houstičky, které dáte na plech, nejlépe na pečící papír .
Něž je dáte do trouby, nechte je ještě 20 minut kynout přikryté utěrkou. Umíchejte si mléko se žloutkem a houstičky před pečením ještě potřete, aby měly krásně zlatavou barvu a posypte sezamem nebo mákem. Troubu si předehřejte na 190 °C a pečte 25–30 minut. Doba pečení závisí na velikosti houstiček, dejte pozor ať je nepřipálíte.
Servírování párků v těstíčku
Po upečení můžete konzumovat, lze je ale jíst i za studena. Proto si je můžete připravit i den dopředu a vzít si je například ke svačině do práce. K párkům se skvěle hodí například i kečup nebo hořčice. Předtím než párky zabalíte do těsta můžete je namočit právě v hořčici nebo kečupu.