Z polských obchodů mizí uzeniny, které Poláci nakupují opravdu velmi často. Důvodem je dle dostupných informací zásah hygienické inspekce, jež pak situaci i okomentovala.
Dle zpráv odhalily testy provedené Státní hygienickou inspekcí přítomnost sójového proteinu. Týká se to také párků značky Sokolów. „U tohoto produktu testovaného Státní hygienickou stanicí byla zjištěna přítomnost sójového proteinu. Na etiketě přitom nejsou uvedeny žádné informace týkající se přítomnosti tohoto alergenu,“ lze najít v tiskové zprávě GIS. Výsledkem je riziko alergické reakce u lidí, kteří si tento masný výrobek zakoupí, pokud jsou na protein alergičtí.
Varování před konzumací
Výrobce byl dle GIS o stavu věci vyrozuměn. Ihned po obdržení informace o zjištění přítomnosti rizikového proteinu zahájil procesy ke stažení výrobku z trhu. Současně také informoval příjemce zboží o nutnosti zastavit veškerou distribuci. Již vystavené produkty je dle webu Fakt potřeba stáhnout a zlikvidovat. Byly podniknuty i kroky vedoucí k identifikaci zdroje kontaminace tímto proteinem. Proč je však zrovna tato látka v potravině takový problém?
Sója je obecně asi nejvíce prozkoumaným alergenem ze všech. Samotné boby ovšem moc nebezpečné nejsou, velmi však záleží na způsobu jejich zpracování. Proces fermentace snižuje v případě sóji riziko vzniku alergie až o 99 %. Dle webu Vitalia vede k míře průzkumu hned několik důvodů. Jedním z těch hlavních je prostá skutečnost, že je sója významnou složkou potravin na asijském kontinentě. V zemích EU je pak pro všechny alternativou ke konzumaci masa.
Divoký syn dělal v obchodě scény. Reakce zákaznice nenechala matku klidnou. Celý obchod tleskal této větě
Informace a reakce
Objem zjištěných údajů vede ovšem k dalšímu problému. Existují totiž zásadně protichůdné informace, které konzumaci sóji obecně provázejí. O rizicích i přínosech potravin jsme na SvětěKreativity psali už víckrát. Sójové boby trápí hlavně děti s atopickým ekzémem. Četnost alergie se tu pohybuje mezi 2–4,4 %, u zbytku populace je to 0,3–0,4 %. Tělo reaguje vyrážkou na pokožce, problémy s dýcháním či střevními potížemi. Vzácně systémovou anafylaxií, která ohrožuje na životě.
Alergičnost významně klesá s tepelným zpracováním sóji. Asi nejhorší verzí sójového výrobku je podoba sójové mouky, stejně jako sója ve zcela syrovém stavu. Ta je pro lidský organismus obecně obtížně stravitelná. Kromě toho obsahuje mnoho přírodních toxinů, jakékoli zpracování je tedy zcela nezbytné. I experti proto radí ji zpracovat tradičními asijskými postupy, hlavně fermentací. Toto všechno je třeba dělat důkladně. Osobně jsem se setkal s tím, že jedné známé nebylo po sóje příliš dobře. Bylo jí těžko, cítila se unaveně a potřebovala klid.
Napište komentář