Ultimátní recept na babiččinu bramborovou sekanou neboli „zapečená bramborová kaše ve slanině“

Připravte si sytou večeři, k jejíž přípravě budete potřebovat jen pár brambor, trochu slaniny a především také trochu času. Zvládne to každý.

Zapečené brambory jsou velmi oblíbené jídlo, které vlastně nikdy nezklame. Má je totiž rád snad úplně každý, dokonce i ten, kdo je připravuje. Je to především z toho důvodu, že je to velmi jednoduché jídlo, které je za chvíli hotové. Tento recept se trošku liší od klasických zapečených brambor, ale jakmile ho jednou vyzkoušíte, naprosto si ho zamilujete. Tak co, vyzkoušíte ho?

Co budete potřebovat

  • 650 g brambor
  • 100 g černých oliv
  • 50 g másla
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 300 g uzené slaniny
  • 120 g sýra
  • dle chuti sůl, pepř, kopr a petržel

A můžete jít na to

Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte je na malé kousky. Vložte je do hrnce a zalijte mírně osolenou vodou. Brambory vařte, dokud nebudou úplně hotové. Vařené brambory si nyní vyjměte z vody a šťouchadlem je dobře rozmačkejte. Měla by vám vzniknout hladká kaše. Do ještě horké kaše přidejte máslo a pořádně promíchejte.

Nyní do bramborové kaše přidejte nasekanou petrželku, kopr, rozmačkaný česnek podle chuti a nastrouhaný parmazán. Důkladně promíchejte. Zapékací misku vymažte olejem a poté na něj naskládejte plátky slaniny. Jejich konce by měly viset mimo pánev, abyste jimi mohli později přikrýt pokrm. Polovinu bramborové kaše přendejte na do zapékací misky na slaninu.

Máte skoro hotovo

Na brambory přidejte plátky nastrouhaného a nebo nakrájeného sýra. A na něj opět bramborovou kaši a opět sýr. Na povrch sýra si dejte plátky nakrájených oliv. A přidejte zbytek bramborové kaše. Rovnoměrně rozetřete a přitlačte lžičkou. Nakonec přidejte ještě zbývající sýr. Konce plátků slaniny začněte přehýbat tak, aby se překrývaly.

Tento pokrm pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Vyklopte na talíř a otočte opečenou stranou nahoru. A nakonec nakrájejte na plátky a podávejte například s bramborovou kaší nebo s čímkoliv, na co máte chuť. Tento pokrm si zamilujete hned, co ho ochutnáte. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*