Rychlá, chutná a zdravá večeře plná žampionů a smetany vás chytne a už nepustí. Svou jednoduchostí a chutí si vyslouží místo na vašem pravidelném jídelníčku.
Nápadů na rychlé a snadné obědy či večeře není nikdy dost. Často platí pravidlo, že čím rychlejší, tím lepší. Neměla by tím ale trpět výsledná chuť, která je zejména u zapečených brambor často až příliš variabilní. Recept s mletým masem, žampiony a pikantní smetanovou omáčkou s česnekem je z těch, které budete rádi opakovat. Splňuje veškeré požadavky na snadnou přípravu, nízké náklady i lahodnou chuť a navíc je za pár minut hotový.
Ingredience:
- Brambory – 6 ks
- mleté vepřové maso – 400 g
- žampiony – 150 g
- cibule – 1 nebo 2 ks
- smetana – 200 ml
- vajíčko – 1 ks
- česnek – 2 stroužky
- strouhaný sýr
- sůl, pepř a olej – dle potřeby
Návod na přípravu
Oloupané brambory a cibuli nakrájejte na tenké kulaté plátky. Houby očistěte a nakrájejte je na kostičky. Mleté maso vložte do mísy osolte ho a opepřete, popřípadě přidejte i další koření, které máte rádi. K masu přidejte krájené žampiony a vše dobře promíchejte. V jiné misce smíchejte smetanu s prolisovaným česnekem, a jedním vajíčkem. Směs osolte a opepřete a prošlehejte do hladké konzistence.
Plech na pečení vytřete olejem a vyskládejte na něj polovinu bramborových plátků. Na ty vyskládejte poloviční množství cibule, na tu rozprostřete směs mletého masa a žampionů. Na žampiony opět rozložte cibuli a tu zakryjte zbylými brambory. Na brambory nalijte smetanovou omáčku.
Vložte plech s bramborami do trouby předehřáté na teplotu 180 až 200 °C a pečte je po dobu 40 minut. Pak brambory vyndejte z trouby, posypejte povrch strouhaným sýrem a vraťte je zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut. Hotové zapečené brambory nechte trochu zchladnout, nakrájejte na porce a podávejte s oblohou z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Napište komentář