Chlebíčky, jednohubky, kanapky… Občerstvení připravovaného při příležitosti oslav je mnoho. Pamatujete si na pomazánku, kterou jsme doma dělali před třiceti a více lety? Využijete ji i na svačinu.
Tato pomazánka bývala oblíbenou na snídaně, svačiny i večeře. Připravuje se ze surovin, které byly i v dřívější době dostupné. Nejčastěji se používaly konzervované sardinky nebo uzené šproty. Tyto suroviny budou stále fungovat skvěle, i když dnes můžete zkusit přidat nějaké drobné novinky. Připomínáme recept na lahodnou, ale poněkud zapomenutou pomazánku na chlebíčky.
Rybí pomazánka na chlebíčky a sendviče
Sendvičová pomazánka, kterou jsme jedli v někdejším východním bloku, je překvapivě chutnou kombinací bílého sýra a uzené ryby . Přestože její receptura vyplynula ze skromných zásob v obchodech, chutnala skvěle. Stojí za to si tuto tehdy oblíbenou kombinaci připomenout. Někteří z vás ji možná vyzkouší poprvé. Této pastě se například v Polsku říkalo „awanturka“ . Proč? Těžko říct. Někteří lidé zlomyslně říkali, že tato pasta může způsobit „vzpoury“ v žaludku. Nic nemůže být dále od pravdy, protože ačkoliv kombinace chutí působí překvapivě, s čerstvými surovinami se rozhodně nemusíte žádných zažívacích potíží obávat.
Ingredience:
- Sardinky nebo šproty v olivovém oleji – 1 konzerva
- Brynza nebo jiný tvarohový sýr – 20 dkg
- Sůl
- Olivový olej (jako samostatný přídavek nebo ten z plechovky sardinek)
Na stole za 3 minuty: Babička mě naučila tuto lahodnou tuňákovou pomazánku, po které nepřiberu ani deka
Příprava:
- Sardinky nebo šproty rozmačkejte, když jste předtím případně odstranili větší kosti (v konzervách nebývají) nebo kůži.
- Dejte do mísy, promíchejte.
- Přidejte brynzu.
- Přilijte olivový olej z rybí konzervy a vše chvíli míchejte.
- Tak se připravovala rybí pomazánka dříve. Dnes můžete tento recept mnoha způsoby vylepšit.
- Tip: Do „moderní“ verze této pomazánky můžete přidat například lžíci kečupu a lžíci zakysané smetany a dochutit sladkou nebo uzenou paprikou.
- Tato rybí pomazánka bude chutnat nejlépe s čerstvým chlebem namazaným máslem a obohaceným nakládanou okurkou. Skvělá je i na chlebíčky, jednohubky, kanapky nebo bagety. Doplnit ji můžete plátkem natvrdo uvařeného vejce, nakládanou paprikou či cibulkami.
Napište komentář