Zapomenutá chlebíčková pomazánka z dob ČSSR: Tento poslední poctivý recept mi vždy připomene dětství

Rybí pomazánka na chlebu s cibulí

Chlebíčky, jednohubky, kanapky… Občerstvení připravovaného při příležitosti oslav je mnoho. Pamatujete si na pomazánku, kterou jsme doma dělali před třiceti a více lety? Využijete ji i na svačinu.

Tato pomazánka bývala oblíbenou na snídaně, svačiny i večeře. Připravuje se ze surovin, které byly i v dřívější době dostupné. Nejčastěji se používaly konzervované sardinky nebo uzené šproty. Tyto suroviny budou stále fungovat skvěle, i když dnes můžete zkusit přidat nějaké drobné novinky. Připomínáme recept na lahodnou, ale poněkud zapomenutou pomazánku na chlebíčky.

Rybí pomazánka na chlebíčky a sendviče

Sendvičová pomazánka, kterou jsme jedli v někdejším východním bloku, je překvapivě chutnou kombinací bílého sýra a uzené ryby . Přestože její receptura vyplynula ze skromných zásob v obchodech, chutnala skvěle. Stojí za to si tuto tehdy oblíbenou kombinaci připomenout. Někteří z vás ji možná vyzkouší poprvé. Této pastě se například v Polsku říkalo „awanturka“ . Proč? Těžko říct. Někteří lidé zlomyslně říkali, že tato pasta může způsobit „vzpoury“ v žaludku. Nic nemůže být dále od pravdy, protože ačkoliv kombinace chutí působí překvapivě, s čerstvými surovinami se rozhodně nemusíte žádných zažívacích potíží obávat.

Ingredience:

  • Sardinky nebo šproty v olivovém oleji – 1 konzerva
  • Brynza nebo jiný tvarohový sýr – 20 dkg
  • Sůl
  • Olivový olej (jako samostatný přídavek nebo ten z plechovky sardinek)
Tříminutová rybí pomazánka na chlebech

Na stole za 3 minuty: Babička mě naučila tuto lahodnou tuňákovou pomazánku, po které nepřiberu ani deka

šproty v oleji v konzervě

Příprava:

  • Sardinky nebo šproty rozmačkejte, když jste předtím případně odstranili větší kosti (v konzervách nebývají) nebo kůži.
  • Dejte do mísy, promíchejte.
  • Přidejte brynzu.
  • Přilijte olivový olej z rybí konzervy a vše chvíli míchejte.
  • Tak se připravovala rybí pomazánka dříve. Dnes můžete tento recept mnoha způsoby vylepšit.
  • Tip: Do „moderní“ verze této pomazánky můžete přidat například lžíci kečupu a lžíci zakysané smetany a dochutit sladkou nebo uzenou paprikou.
  • Tato rybí pomazánka bude chutnat nejlépe s čerstvým chlebem namazaným máslem a obohaceným nakládanou okurkou. Skvělá je i na chlebíčky, jednohubky, kanapky nebo bagety. Doplnit ji můžete plátkem natvrdo uvařeného vejce, nakládanou paprikou či cibulkami.

chlebíček se šprotovou pomazánkou

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*