Med se používá k přípravě domácích léčivých produktů poměrně často. Nezvyklým je však křen, který známe spíš z gastronomie. Skvělý je zejména k hovězímu a vepřovému masu. Nejzdravější je ten čerstvý strouhaný. Má velmi intenzivní aroma i chuť.
A jeho přidanou hodnotou je to, že dokáže dokonale zatočit i s bacily. Pojďte se inspirovat lidovým léčitelstvím a připravte si křenové domácí přípravky, které urychlí rekonvalescenci.
Jak a na co křen užívat?
Křen má úžasné vlastnosti. Můžeme ho zařadit mezi silná přírodní antibiotika. Působí proti bakteriím a v tradiční medicíně se užíval k podpoření léčby suchého kašle, sinusitidy, bronchitidy a nachlazení. Použít křen můžete následujícími způsoby:
- V kombinaci s medem: smíchejte jednu lžíci strouhaného čerstvého křenu s třemi lžícemi přírodního medu. Směs konzumujte v průběhu nemoci až pětkrát denně po jedné malé lžičce. Účinky můžete zintenzivnit i přidáním lžičky nasekaného česneku.
- Výluh z křenu na chřipku a nachlazení: potřebujete jednu lžíci strouhaného křenu a 250 mililitrů vroucí převařené vody. Křen nasypte do hrnku s horkou vodou a nechte přikryté louhovat asi pět minut. Poté přeceďte a popíjejte. Křenový čaj je možné pít v množství tří až čtyř šálků denně.
- Syrový křen jako prevence: také můžete strouhaný křen zasyrova konzumovat samostatně. Pokud ucítíte, že na vás „něco leze“, pojídejte denně 50 gramů čerstvého nebo konzervovaného křenu.
Jíst křen se nedoporučuje lidem, kteří mají obtíže se zažíváním a s žaludkem obecně.
Jak aromatický křen využít jinými metodami?
Kousek křenu se dokonce přidával do sudů se zelím, aby se zelenina nekazila a neplesnivěla. Křen však můžete optimálně použít k přípravě sirupu, který při správném skladování v lednici vydrží i několik týdnu. Stane se tak dokonalou prevencí respiračních nemocí.
Potřebovat budete: velkou lžíci jemně strouhaného čerstvého křenu, jednu lžíci nasekané cibule, 5 velkých lžic studené vody, 4 až 5 lžiček přírodního medu. Do malého rendlíku si ve vodě rozpusťte med a přihoďte do něj i cibuli a křen. Na mírném plamenu směs povařte pět minut a pak odstavte.
Po zchladnutí vše přelijte do sklenice či lahve s víkem a konzumujte sirup dvakrát denně po lžičce. Doporučuje se popíjet sirup zhruba měsíc a půl, abyste svou imunitu dobře posílili a neonemocněli.