Ne vždy musíte péct něco sladkého. Někteří lidé více ocení, když upečete nějaký koláč naslano. A to především muži.
Pokud máte trochu času a chtěli byste něco upéct, rozhodně vyzkoušejte tento recept. Je to tedy především pro ty, kteří už nechtějí péct nic sladkého, žádné buchty. Tento koláč je totiž se zelím a je opravdu vynikající. V minulých letech ho ženy připravovaly vlastně skoro každý týden, protože se po něm jen zaprášilo. Vyzkoušejte ho sami.
Co budete potřebovat
- 350 ml vody
- 1,5 lžičky cukru
- 400 g mouky
- 0,5 lžičky soli
- 40 ml oleje
- 250 ml nálevu z okurek
- 7 g droždí
- 1 cibule
- 500 g zelí
A můžete začít
Nejprve si zahřejte vodu na 40 stupňů a poté ji nalijte do misky. Dejte do vody 1 polévkovou lžíci cukru a droždí, důkladně promíchejte a nechte 5 minut kynout. Mouku si prosejte do čisté skleněné nádoby a nasypte tam 0,5 lžičky soli. Smíchejte suché produkty, přidejte k tomu těsto a slunečnicový olej a vypracujte husté těsto. To poté přikryjte a dejte na půl hodiny kynout někam do tepla.
Mezitím si udělejte náplň. Cibuli nakrájejte na kostičky a tu dejte na rozpálenou pánev s olejem. Bude to trvat asi 2 minuty. Nakrájejte zelí a dejte ho na osmaženou cibulku. Vařte asi 10 minut na středním plamenu. Poté do této zeleniny přidejte sůl a cukr a promíchejte. Přikryjte pokličkou a duste asi 10 minut. Poté promíchejte a počkejte, dokud se z pánve neodpaří všechna voda.
A je skoro hotovo
Teď počkejte, až zelná náplň trošku vychladne. Do pekáčku dejte pečicí papír a stěny potřete máslem. Polovinu těsta nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Na něj poté dejte zelnou náplň, nalijte druhou polovinu těsta a opět rovnoměrně rozetřete. Troubu rozehřejte na 180 stupňů a koláč pečte přibližně hodinu. A máte hotovo, přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář