Tvarohový Cheesecake po staročesku v kakaovém těstě. Ta chuť je impozantní! Lahodný dezert pro každou příležitost

Pořádný kus tvarohové náplně mezi křehkými pláty kakaového těsta učaruje vám i vašim hostům. Tak snadné a lahodné pečení ještě nikdy nebylo.

Ať už jste mistři kuchyně, anebo začátečníci, kteří s vařením a pečením stále hledají tu správnou společnou tóninu, v obou případech se vám bude moc líbit recept na chutný a pohledu tvarohový dort s kakaovým korpusem. Je právě tak akorát složitý, aby byl zábavný, ale ne demotivující. Navíc vás nadchne svou zajímavou chutí díky jedné tajné přísadě.

Ingredience:

Na těsto

  • Máslo – 200 g
  • cukr – 350 g
  • kakaový prášek – 4 lžičky
  • voda – 10 lžic
  • hladká mouka – 350 g
  • vejce – 4 ks
  • prášek do pečiva – 2 lžičky

Na náplň

  • Smetanový sýr – 1200 g
  • vejce – 8 ks
  • máslo – 200 g
  • moučkový cukr – 250 g
  • 18% zakysaná smetana – 250 g
  • vanilkový pudink – 2 sáčky
  • hladká mouka – 2 lžíce
  • rozinky – 100 g
  • vanilková nebo pomerančová esence

Nejprve připravte těsto na korpus

V hrnci nechte rozpustit máslo a smíchejte ho s cukrem, kakaem a vodou. Jakmile se suroviny propojí, stáhněte směs z ohně a nechte ji zchladnout. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte k chladnoucí máslové směsi spolu s prosátou hladkou moukou a práškem do pečiva.

Všechny ingredience promíchejte do homogenní směsi. Bílky v samostatné misce vyšlehejte do pevného sněhu, na jehož povrchu po vytažení metliček zůstávají pevné špičky. Sníh pak jemnými krouživými pohyby stěrkou vmíchejte do těsta.

Pak připravte tvarohovou náplň

Vyklepněte nyní 8 vajíček a opět oddělte žloutky od bílků. Žloutky na chvíli odložte stranou a bílky opět vyšlehejte do pevného sněhu. Do jiné misky vyklopte smetanový sýr a zakysanou smetanu a obojí šlehačem rozmíchejte do hladké a krémovité konzistence. V průběhu šlehání přidávejte moučkový cukr, oddělené žloutky, pudinkový prášek a dvě lžíce mouky.

Míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nepropojí a poté k nim jemně přimíchejte našlehané bílky a pár kapek vanilkové nebo pomerančové esence. Rozinky vložte do misky a přelijte je vroucí vodou. Nechte je pár minut stát a pak vodu slijte a rozinky nechte dobře okapat na několika vrstvách papírových utěrek. Máslo vyšlehejte do nadýchaného krému a obojí přidejte do mísy s tvarohovou směsí.

Dort upečte, vychlaďte a podávejte

Nyní je čas sestavit koláč a dát jej upéct. Připravte si obdélníkový plech o rozměrech 23 x 37 cm a vyložte jej pečicím papírem. Na dno plechu nalijte asi polovinu kakaového těsta. Na něj navršte tvarohovou směs, urovnejte ji do rovnoměrné vrstvy s hladkým povrchem a na něj opět přidejte kakaovou směs.

Takto připravený dort vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte jej po dobu 80 minut. Po upečení ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu a nejlépe ho vložte ještě na pár hodin do lednice, nakrájejte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*