Loupání vajec lze zvládnout i bez rozčilování. O vše se postará obyčejná jehla a hotovo bude za pár vteřin

Fotografie: Depositphotos

Vejce jsou nedílnou součástí dnešních kuchyní skoro po celém světě, ať už samotná, nebo v nějakém jídle. Jen málo lidí však ví, jak vejce správně uvařit, aby skořápka šla krásně dolů.

Vajíčka v jakékoliv podobě milují lidé po celém světě. Nejčastějším způsobem přípravy je vejce natvrdo. Podávají se například na chlebíčky nebo barvená na Velikonoce. Jenže málokdo ví, jak vejce uvařit tak, aby skořápka šla dolů a nepřilepila se k bílku. Pro tento případ zde máme jednoduchý návod, jak správně vařit vejce, aby tato situace nenastala.

Jak se vyhnout prasknutí vajíčka

Často se stává, že vajíčko při vaření praskne. Dochází k tomu nejčastěji u čerstvých vajec nebo při špatném postupu. Základem úspěchu proti prasknutí je nechat vejce ohřát. Vytáhněte vajíčka z lednice pár hodin před vařením, aby vejce dosáhla pokojové teploty. Pro skořápku tak nevznikne šok náhlé změny teploty ze studena do horka, a minimalizuje se tak riziko prasknutí.

Fotografie: Pixabay

Dalším osvědčeným trikem je přidat do vody pár lžic soli. V případě, že by skořápka přece jen praskla, sůl ve vodě urychlí srážky bílkovin, a tím se prasklina ve skořápce ucpe. Díky tomu se nebudou tvořit čouhající kousky bílku. Důležitý je také velký hrnec a dostatečné množství vody, aby byla vajíčka ponořená celá.

Jak správně oloupat vejce

Druhým krokem je oloupat vejce ze skořápky. Není to nic těžkého, důležité je, aby se vejce oloupalo dobře, a bílek se nepřilepil ke skořápce. Skvělým trikem je například propíchnutí skořápky ze širší strany před vařením. Stačí k tomu obyčejná ostrá jehla. Spousta lidí také vkládá vejce do vody hned, vejce by se však měla vkládat až do vroucí vody, ne dříve.

Fotografie: Pixabay

Po uvaření je dobré vejce ochladit ve studené vodě, nejenže horká vejce pálí, ale skořápka se špatně loupe. Vejce ve studené vodě zchladnou přibližně za 1–2 minuty. Na oloupání skořápky existuje hned několik metod. Jednou praktickou metodou je dát vejce do sklenice a se sklenicí zatřepat. Skořápka se ze všech stran naruší a poté půjde snáz sloupnout. Další dobrou metodou je vajíčko dlaněmi poválet na tvrdé ploše a poté jen lehce poťukat. Skořápka se uvolní a měla by z vajíčka sklouznout jako po másle.

Zdroj: Today

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*