Masové karbanátky jsou skvělé s různými omáčkami a přílohami. Hodí se k rajčatové omáčce i ke svíčkové. S bramborovou kaší jsou ale ze všeho nejlepší. Jejich chuť vás vrátí zpátky do dětství.
Recept na klasické karbanátky se už od nepaměti dědí z matky na dceru. I když existuje velká spousta nejrůznějších variací s tajnými přísadami, jako jsou různé druhy zeleniny nebo třeba strouhaný sýr, ty klasické jsou stejně nejlepší. Tento recept se úplně obejde bez vajec, mouky nebo strouhanky a výsledek je neuvěřitelně šťavnatý a voňavý.
Ingredience
- 500 g mletého masa (vepřové, hovězí či míchané)
- 300 g tmavého chleba (množství odpovídá zhruba půlce bochníku)
- 1 až 2 ks cibule
- 1 sklenice vody nebo mléka
- podle chuti sůl a mletý černý pepř
- rostlinný olej nebo vepřové sádlo na smažení
Návod na přípravu
Chléb nakrájejte na plátky a vyloupněte střídku z kůrek. Kůrky rozložte na plech a nechte je usušit v troubě při teplotě okolo 140 °C a nechte je úplně vychladnout. Střídku rozdrobte do misky a zalijte ji vodou nebo mlékem a nechte ji pár minut stát, aby se dobře nasákla vlhkostí.
Usušené kůrky pak rozdrťte na strouhanku, kterou smíchejte s mletým masem a jemně nasekanou cibulí. Tu můžete rozmixovat v mixéru, aby byla jemnější, anebo ji nastrouhejte. K masové směsi přidejte podle chuti sůl a pepř, popřípadě přidejte i další koření, které máte rádi a které se ke karbanátkům hodí. Trochu strouhanky si nechte stranou na obalení karbanátků před smažením.
Namočenýma rukama odebírejte kousky masové hmoty a formujte z nich bochánky, které by neměly být silnější než 1,5 cm, aby se stačily rovnoměrně propéct a na povrchu se nespálily. Každý karbanátek obalte ve strouhance ze sušených kůrek. Nyní máte dvě možnosti. Buďto karbanátky můžete osmažit v pánvi s vyšší vrstvou oleje, kdy je necháte smažit z každé strany asi 3 až 4 minuty na mírném až středním ohni.
Druhou možností je vyskládat karbanátky na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte je trochou oleje a dejte je péct při teplotě 180 °C asi na 20 minut dozlatova. Přesná doba pečení závisí na vlastnostech vaší trouby. Pokud karbanátky smažíte, nechte je poté okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a ihned podávejte s libovolnou přílohou a s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Napište komentář