Domácí pečení má výhodu v tom, že si recept můžete kdykoliv upravit dle svých chutí. V tomto případě to ale nebude potřeba, jelikož tyto koblihy jsou lahodné i bez úprav.
Dostali jste chuť na nějakou sladkou pochoutku a zároveň byste rádi potěšili své blízké? V tom případě máte jedinečnou možnost udělat si tyto domácí koblihy s ovocnou náplní z marmelády, vanilkovým krémem a nakonec i šlehačkou. Všechny okolo vás jistě potěší, když dostanou šanci takovýto zázrak ochutnat. Navíc jsou koblihy dokonalým občerstvením na různé oslavy narozenin a když vám nějakou náhodou zbydou do druhého dne, bude z nich skvělá svačina.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Na těsto:
- Hladká mouka – 400 g
- Sušené droždí – 7 g
- Teplé plnotučné mléko – 180 ml
- Sůl – špetka
- Cukr krystal – 40 g
- Máslo – 60 g
- Žloutky – 4 kusy
Vanilkový krém:
- Plnotučné mléko – 500 ml
- Vanilkový cukr – 1 sáček
- Žloutky – 6 kusů
- Škrob – 50 g
- Máslo – 50 g
- Vanilkový krém v prášku – 45 g
- Cukr moučka – dle chuti
Dále:
- Smetana ke šlehání – 400 g
- Jahodová marmeláda – 2 lžíce
- Rostlinný slunečnicový olej – na smažení dle potřeby
- Moučkový cukr – na ozdobu
Příprava koblížků
Nachystejte si velkou mísu a nasypejte do ní hladkou mouku spolu s droždím, solí a cukrem. Poté směs zalijte teplým plnotučným mlékem a dodejte i máslo. Nakonec do ní rozklepněte všechna vejce. Pokud máte mixér s háky na hnětení, nebojte se v něm těsto zpracovat, jen je potřeba ho nechat hníst alespoň pět minut.
Jakmile budete mít hotovo, zakryjte mísu s těstem utěrkou a nechejte ho odležet alespoň na 60 až 90 minut. Poté dejte těsto na pracovní plochu, kterou jste si předtím vysypali moukou. Rozválejte ho na obdélníkový plát silný cca 5 mm. Vezměte si vykrajovátka o průměru 6 cm a vykrojte z těsta kolečka.
Příprava krému není příliš složitá
Zbylé těsto opět prohněťte, rozválejte a vykrojte z něj tolik koleček, co dovedete. Vykrojená kolečka zakryjte opět utěrkou a nechejte je ještě chvíli kynout. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému. Nalijte do hrnce cca 450 ml plnotučného mléka a přiveďte ho k bodu varu na mírném ohni.
Následně do něj přidejte i cukr. Nachystejte si čistou mísu, rozklepněte vejce a dejte do ní čistě jen žloutky. Vyšlehejte je a poté k nim zašlehejte i škrob a vanilkový cukr. Aby se vám směs lépe šlehala, tak k ní dolijte i zbylých 50 ml plnotučného mléka. Jakmile se mléko bude vařit, tak ho stáhněte ze sporáku a přidejte do něj žloutkovou směs.
Hotové koblížky jsou nejlepší s kávou
Dobře směs promíchejte a vraťte hrnce na sporák, nyní obsah za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Nakonec do vzniklého krému přimíchejte i máslo. Zakryjte ho potravinářskou fólií, která zabrání vzniku škraloupu, jakmile budete nechávat krém vychladnout. Po vychladnut krému do něj zašlehejte i vanilkový cukr.
Na pánvi rozpalte dostatečné množství rostlinného oleje a nechejte na něm osmažit koblížky z obou stran dozlatova. Jakmile budete mít koblihy dosmažené, tak je nechejte vychladnout a poté je překrojte na dvě poloviny. Dejte vanilkový krém do zdobícího sáčku a s jeho pomocí ho naneste na každou spodní část koblížku.
Smetanu ke šlehání vyšlehejte s libovolným množstvím cukru a vzniklou šlehačku naneste na vanilkový krém. Nakonec šlehačku potřete jahodovým džemem dle chuti a dejte na něj druhou polovinu koblihy. Na závěr posypejte hotové koblížky moučkovým cukrem a můžete je podávat. Dobrou chuť!
Napište komentář