Nejlepší domácí klobása ze 3 druhů masa nahradí všechny kupované uzeniny

Chutné domácí klobásy připravíte snadno z několika jednoduchých surovin a navíc si poradíte i bez speciálních plniček a nástavců na mlýnek, a to díky hrdlu od plastové láhve.

Jestliže máte rádi klobásy, po vyzkoušení tohoto receptu už je nikdy nebudete kupovat v obchodě. Ve složení najdete hned tři druhy masa, zato žádné umělé konzervanty, barviva ani dochucovadla, jaká najdete v komerčních produktech, které jsou k dostání na pultech prakticky všech velkých obchodů. Jakmile máte mlýnek na maso, je příprava klobás dílem okamžiku. Poradíte si ale snadno i bez něj, stačí vám odříznuté širší hrdlo od plastové láhve.

Ingredience

  • Vepřové maso – 500 g
  • hovězí maso – 500 g
  • kuřecí prsíčka – 700 g
  • česnek – 1 celá palička
  • sůl – 1 polévková lžíce
  • voda – 150 ml
  • sladká paprika – 1 lžíce
  • uzená paprika – 1 lžíce
  • směs barevných pepřů – 1 lžíce
  • mletý koriandr – 1 lžíce
  • další koření dle vaší chuti
  • střívka na klobásy
  • bobkový list – 3 ks
  • celý pepř – pár kuliček

Návod na přípravu

V malé misce smíchejte sladkou a uzenou papriku, směs barevných pepřů, mletý koriandr a případně další koření na maso, které máte rádi. Přidejte také sůl a vše důkladně promíchejte do homogenní směsi. Vepřové, hovězí a kuřecí maso nasekejte najemno nožem, případně speciální řeznickou kolébkou.

Do mísy k masu přidejte nadrobno nasekaný, případně prolisovaný česnek a nakonec připravenou směs koření. Rukama všechny ingredience důkladně promíchejte a v průběhu postupně přilévejte 150 ml vody. Cílem je získat homogenní, ale nepříliš řídkou směs.

Masovou směs v míse zakryjte kusem potravinářské fólie, případně víkem nebo pokličkou a nechte ji v lednici alespoň 3 hodiny marinovat. Můžete maso nechat naložené i přes noc. Tím lépe se proleží příchuti všech použitých surovin.

Druhý den si připravte střívka na klobásy a masovou směs. Pokud máte speciální nástavec na plnění klobás na mlýnku, jednoduše jej sestavte, nasaďte střívko a naplňte klobásy, přičemž po každých zhruba 30 centimetrech střívko zakruťte, abyste jednotlivé klobásy oddělili od sebe. Pokud plnič nemáte, odřízněte od PET láhve hrdlo tak, že získáte trychtýř. Ten nasaďte na mlýnek a postupujte stejně jako s plnicím nástavcem.

Konce klobás zajistěte provázkem či párátkem, smotejte je do rolí a vložte je do hrnce s vodou. Přidejte bobkový list a celé kuličky černého pepře a přiveďte vodu k varu. Poté ztlumte oheň na mírnou úroveň a nechte klobásy v hrnci probublávat asi 30 minut. Po dovaření můžete klobásy uskladnit v lednici, případně je rovnou osmažte v pánvi nebo upečte v troubě a podávejte s čerstvým pečivem a nakládanou zeleninou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*