Slaný koláč, jako je tento, jste ještě určitě nejedli! Dělá se z kefíru, zelené cibulky, sýra a… ta chuť je excelentní!

Pokud máte chuť na pořádnou snídani či večeři v trochu odlišném stylu, než jste zvyklí, pak vsaďte na tento slaný koláč. Poslouží i jako pohoštění na oslavy. 

Jakmile se řekne slovo koláč, většině lidí se vybaví sladká pochoutka, kterou si dávali vždy u babičky na návštěvě. Udělat si ovšem můžete i slaný koláč, který vás zasytí v době nejvyšší nouze a navíc si na něm i pochutnáte. Udělejte ho i pro své blízké a můžete si ho společně vychutnat třeba u seriálu či kvalitního filmu. Potřebujete na něj jen pár běžných surovin, které seženete v obchodě za přijatelné ceny a jednu pánev s miskou.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Kefír – 300 g
  • Sýr či tvaroh – 150 g
  • Vejce – 1  velký kus
  • Sůl – dvě třetiny lžičky
  • Jedlá soda – půl lžičky
  • Cukr krystal – 1 lžička
  • Hladká mouka – 150 g
  • Čerstvý kopr – 15 g
  • Jarní cibulka – 40 g
  • Máslo – dle potřeby

Nachystejte si misku a dejte do ní teplý kefír, přidejte k němu rozklepnuté vejce, sůl, cukr krystal a vše dobře promíchejte. Poté do směsi přidávejte postupně hladkou mouku a jedlou sodu, vše za stálého šlehání metličkou.

Jarní cibulku nasekejte najemno a totéž proveďte i s čerstvým koprem, sýr nastrouhejte nahrubo. Přidejte vše do mísy s těstem a důkladně směs promíchejte. Nachystejte si pánev o průměru 22 cm, nalijte do ní trochu rostlinného oleje a nechejte ho rozpálit.

Přidejte do pánve třetinu těsta a rozprostřete ho. Přikryjte pánev pokličkou a smažte koláč na středním plameni po dobu cca dvou až tří minut. Poté koláč jednoduše otočte na druhou stranu a ještě ho dosmažte dozlatova, což zabere dalších pár minut. Hotový koláč vyndejte z pánve a pomažte ho kouskem másla pro lepší chuť. Proveďte stejný postup i se zbylým těstem a máte hotovo, můžete koláče podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*