Žádaným pečivem i v obchodech jsou croissanty plněné různými sladkými náplněmi. Lidé si je dávají jako snídani i dopolední nebo odpolední svačinu, která je rychle zasytí. Připravit si je můžete i doma.
Kdo rád peče, ten si většinou vyhledává stále nové recepty ke zkoušení nových delikates. Croissanty jsou nadýchané máslové pečivo obvykle z kynutého vrstveného těsta, jejichž chuť jim dávají jednotlivé náplně – nugátová, marcipánová, čokoládová. V některých zemím je zvykem je jíst bez náplně. My si připravíme croissanty s karamelovou náplní z těsta nekynutého, zato křehkého.
Historie vzniku croissantu
Domovinou croissantu je Rakousko, kde se už ve 13. století pekly sladké rohlíky typu loupáky. Z nich si vzal vzor rakouský důstojník August Zang, který v Paříži založil vídeňskou pekárnu se specialitami z rakouské kuchyně. Jeho výrobky inspirovaly i další francouzské pekaře, pod jejichž šikovnýma rukama vznikl croissant. Svůj název dostal podle svého typického tvaru. Ve francouzštině totiž croissant znamená srpek.
Co budete potřebovat na croissanty
- 450 g mouky
- 250 g másla
- 2 žloutky
- 200 g zakysané smetany
- špetka soli
- karamelové kondenzované mléko
Postup přípravy
- Mouka se proseje do zadělávací mísy a k ní se na hrubém struhadle nastrouhá celé máslo.
- Začnete zpracovávat těsto, po chvíli k němu přidáte zakysanou smetanu. Těsto mírně osolíte.
- Opět těsto propracujete a doplníte žloutky.
- Při zpracovávání těsta je třeba dbát na to, aby nelepilo. Podle toho poznáte, že je správně uhnětené.
- Nyní dáte těsto na jednu hodinu odpočinout do chladna.
- Potom těsto rozdělíte na dvě části a z každé vyválíte kruh o tloušťce asi 0,5 milimetru.
- Kruh rozdělíte na 8 nebo 10 dílků ve tvaru trojúhelníků.
- Na širší část trojúhelníku položíte zkaramelizované kondenzované mléko a zatočíte a vytvoříte croissant.
- Croissant předěláme na plech vyložený pečicím papírem.
- Upečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C po dobu asi 20 až 30 minut.
Napište komentář