Máslové croissanty z křehkého těsta s jakoukoliv náplní: Plním je karamelem i kondenzovaným mlékem

Žádaným pečivem i v obchodech jsou croissanty plněné různými sladkými náplněmi. Lidé si je dávají jako snídani i dopolední nebo odpolední svačinu, která je rychle zasytí. Připravit si je můžete i doma.

Kdo rád peče, ten si většinou vyhledává stále nové recepty ke zkoušení nových delikates. Croissanty jsou nadýchané máslové pečivo obvykle z kynutého vrstveného těsta, jejichž chuť jim dávají jednotlivé náplně – nugátová, marcipánová, čokoládová. V některých zemím je zvykem je jíst bez náplně. My si připravíme croissanty s karamelovou náplní z těsta nekynutého, zato křehkého.

Historie vzniku croissantu

Domovinou croissantu je Rakousko, kde se už ve 13. století pekly sladké rohlíky typu loupáky. Z nich si vzal vzor rakouský důstojník August Zang, který v Paříži založil vídeňskou pekárnu se specialitami z rakouské kuchyně. Jeho výrobky inspirovaly i další francouzské pekaře, pod jejichž šikovnýma rukama vznikl croissant. Svůj název dostal podle svého typického tvaru. Ve francouzštině totiž croissant znamená srpek.

Co budete potřebovat na croissanty

  • 450 g mouky
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • 200 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • karamelové kondenzované mléko

Postup přípravy

  • Mouka se proseje do zadělávací mísy a k ní se na hrubém struhadle nastrouhá celé máslo.
  • Začnete zpracovávat těsto, po chvíli k němu přidáte zakysanou smetanu. Těsto mírně osolíte.
  • Opět těsto propracujete a doplníte žloutky.
  • Při zpracovávání těsta je třeba dbát na to, aby nelepilo. Podle toho poznáte, že je správně uhnětené.
  • Nyní dáte těsto na jednu hodinu odpočinout do chladna.
  • Potom těsto rozdělíte na dvě části a z každé vyválíte kruh o tloušťce asi 0,5 milimetru.

  • Kruh rozdělíte na 8 nebo 10 dílků ve tvaru trojúhelníků.
  • Na širší část trojúhelníku položíte zkaramelizované kondenzované mléko a zatočíte a vytvoříte croissant.
  • Croissant předěláme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Upečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C po dobu asi 20 až 30 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*