Překvapte své děti chutnou svačinou naslano. Určitě jim přijde vhod o přestávce ve škole i na rodinném výletě za poznáním. Obsahuje totiž jejich oblíbené ingredience.
Párky není třeba jen ohřívat a podávat s hořčicí či kečupem a chlebem. Lze z nich připravit zajímavě vypadající pokrm. Stačí je doplnit tvrdým sýrem a napíchnout na špejli. Další postup je podrobně popsán v následujícím receptu. Díky němu si můžete připravit vynikající jídlo na večeři pro celou rodinu,
Co budete potřebovat na přípravu těsta
- 200 g polohrubé mouky
- 150 ml vody
- 1 polévková lžíce cukru
- půl lžičky soli
- 1 lžička sušených kvasnic
- 1 vejce
- 7 ks párků
- 100 g tvrdého sýru (Ementál, Gouda, Eidam)
Postup přípravy
- Jako první je třeba připravit těsto. Do mísy dáme trochu cukru a mouky a kvasnice, zalijeme vodou a uděláme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Zabere to asi 20 minut.
- Jakmile je kvásek hotový, přisypeme k němu mouku, přidáme celé vejce a sůl a promícháme. Mělo by vzniknout řidší těsto, které necháme na teple nakynout po dobu 1 hodiny.
- Mezitím si připravíme párky a tvrdý sýr. Párky jsou vhodnější kratší. Napíchneme je na špejli stejně jako na obdélníky nakrájený tvrdý sýr.
- Nyní vezmeme špejli s párkem a tvrdým sýrem a namočíme ji do nakynutého těsta tak, aby se na ně namotalo. Pak je obalíme ve strouhance.
- V hlubší pánvi rozehřejeme rostlinný olej (řepkový nebo slunečnicový) a obalený párek se sýrem v něm usmažíme do zlatova.
- Hotový pokrm je vhodné podávat s nejrůznějšími omáčkami. Děti mají tradičně rády kečup, ale hodí se i jiné. Lze ho doplnit zeleninovým salátem.
- Nejchutnější jsou obalované párky se sýrem teplé, kdy je sýr krásně rozteklý. Ale pochutnáme si na nich i tehdy, když už budou vychladlé.
- Vyzkoušejte třeba švestkovou omáčku: Smícháte 4 lžičky povidel, 3 lžičky kečupu, 1 lžičku citronové šťávy, 3 lžíce majonézy, 1 utřený stroužek česneku a vše dobře promícháte. Tato omáčka je pikantní a často chutná i dětem.
Napište komentář