Pita chleby jsou lahodné pečivo z arménské kuchyně, které může být skvělým doplňkem hlavních chodů. Zde je jedinečný recept na jejich přípravu.
Pokud si chcete připravit neškodné, ale chutné pečivo, vyplatí se sáhnout po receptech z arménské kuchyně. Tamní gastro-průmysl je totiž opravdu velmi rozmanitý, tudíž v něm nechybí ani způsoby přípravy lahodných dietních placek zvaných pita chleby. Hodí se ke každému hlavnímu jídlu, ovšem chutnají skvěle i samotné. Níže jsme proto pro vás připravili jednoduchý recept, jak si tuto dobrotu připravit – je to snadné a nevyjde vás to ani na mnoho peněz.
Křehké pita chleby, které nevyžadují k přípravě troubu
Výroba těchto pita chlebů nevyžaduje žádné zvláštní znalosti ani spoustu neznámých a drahých ingrediencí – s přípravou si proto poradí každý začínající kuchař či kuchařka v kuchyni. Pokud i vy již dlouho přemýšlíte nad nějakým novým receptem na dietní, avšak lahodné pečivo, rozhodně neváhejte vyzkoušet tuto jednoduchou recepturu. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 250 mililitrů kefíru
- 1 čajová lžička soli
- Půl čajové lžičky jedlé sody
- 150 gramů sýru
- 300 gramů mouky
- 350 gramů brambor
Postup pro přípravu lahodných bramborových placek:
- Nejprve smíchejte jedlou sodu s kefírem a všechny produkty promíchejte dohromady. Jakmile jedlá soda začne reagovat, ihned nasypte do kefíru půl lžičky soli, abyste získali správný výsledek.
- Po částech poté začněte přidávat ke kefíru mouku a hněťte stěrkou a pak rukama pružné nelepivé těsto. Výsledné těsto následně přikryjte potravinovou fólií, nechte je chvíli odpočívat a přitom si uvařte brambory doměkka.
- Po uvaření brambory zchlaďte a důkladně oloupejte. Poté nakrájejte sýr a brambory na malé kousky, produkty společně rozmělněte a nakonec osolte.
- Nyní se vraťte zpátky k těsto. To ještě jednou ručně prohněťte a rozdělte na 8 stejných dílů, přičemž každý z nich rozválejte na kulatý plát o průměru 12 centimetrů.
- Pro každý plát z těsta nyní vytvořte kuličku z bramborové směsi a položte ji do středu. Následně ji těstem celou zabalte a na vrchu pořádně utěsněte.
- Nyní pomyslnou kouli rozválejte opatrně rukama na 1-2 centimetry silné plátky
- Pita chleby nyní začněte smažit z obou stran na kapce rostlinného oleje na středním plamenu, a to nejlépe dozlatova. Chcete-li mít pečivo ještě chutnější, rozpusťte máslo a tortilly po usmažení potřete tukem. Poté můžete rovnou podávat.
- A máte hotovo, dobrou chuť!
Hotové pita chleby můžete použít buď jako samostatný pokrm, například do práce na svačinu, nebo je kombinovat s obědem či večeří. Hodí se naprosto ke každému maso či jiným hlavním chodům – záleží pouze na vás, s čím je budete chtít vyzkoušet. Díky tomuto receptu z arménské kuchyně si pochutná naprosto celá vaše rodina, protože takovou dobrotu se vší pravděpodobností ještě nejedla.
Napište komentář