Omezit příjem sacharidů nebo si místo ovocného koláče dát zeleninový, jistě prospěje mnoha lidem. Pokud vám nevadí zelí, můžete si z něj osmažit například koláč, který je vhodný i jako hlavní chod.
Mít pestrobarevný jídelníček by určitě ocenil každý člověk. Ne každý má ale tu snahu, aby si zjistil, jaké jiná jídla si může dopřát než pouze ty, na který je zvyklý. Jestliže byste rádi doplnili jídelníček o více zeleniny nebo potřebujete jíst mnohem více vlákniny, zkuste například zelný koláč, který zvládne připravit i začátečník v kuchyni.
Bílé zelí je dobré pro lidské zdraví
Nemusíte jíst denně velkou část potravinových doplňků, pokud si budete hlídat, co jíte. Tím totiž zamezíte tomu, že by vám nějaké vitamíny chyběly. Například bílé zelí je plné vitamínů A, C, E a K. Zároveň obsahuje vitamíny B a velké množství vlákniny. Pokud byste tedy rádi shodili nějaká kila navíc, obohaťte vaši stravu o bílé zelí. Připravit si můžete například tento zelný koláč.
Co budete potřebovat
Abyste si mohli doma sami připravit zelný koláč, nebudete toho potřebovat příliš, stačí, když si přichystáte tyto suroviny:
- 300 g bílého zelí
- semínka sezamu
- 2 ks vejce
- 2 PL rostlinného oleje
- 2 PL mouky
- sůl podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
Příprava zelného koláče
Ať už jste začátečník v kuchyni nebo již máte nějaké znalosti a zkušenosti, nemusíte se vůbec bát přípravy tohoto koláče. I když si možná mnoho lidí myslí, že jsou koláče velmi složité a nezvládnou je připravit, tak přitom u tohoto typu nejde o nic, co by nezvládl i úplný začátečník v kuchyni. Jako první krok si vezměte zelí a ostrý nůž, kterým zelí nakrájejte na tenké nudličky.
Je to opravdu jednoduché
Až budete mít zelí dokrájené, můžete zelí ještě promačkat rukama, abyste z něj vymačkali trochu přebytečné vody a zároveň aby trochu změklo. Poté sáhněte po vejcích a rozklepněte je do prázdné mističky. Ujistěte se, že vám ve vajíčku nezůstala nějaká skořápka. Kdyby ano, mnohem lépe ji vytáhnete z vajíčka namočeným prstem ve vodě,
Smíchejte ingredience dohromady
Pokud ve vajíčku žádnou skořápku nemáte, nemusíte se rozčilovat nad jejím vytahováním a vejce lze přilít k nasekanému zelí. Následně zelí a vejce dochuťte solí a mletým černým pepřem podle vašich chutí. Hmotu důkladně promíchejte a kdo by chtěl, může tuto směs dát i do sekáčku na potraviny, který by mohl větší kousky zelí rozsekat na menší.
Zelný koláč máte téměř hotový
Do směsi je potřeba přidat i velmi malé množství mouky, která k sobě všechny přísady hezky spojí. Poté směs na zelný koláč zamíchejte a připravte si větší pánev, na které koláč dokončíte. Na pánev nalijte menší množství rostlinného oleje a zahřejte jej. Jakmile bude olej teplý, nalijte směs na koláč do pánve a stáhněte teplotu plotýnky.
Smažte z obou stran
Když už máte směs na zelný koláč v pánvi, nechte tuto směs v klidu a vůbec ji nemíchejte. Jen díky tomu se vše spojí dohromady. Takto nechte koláč smažit 10 minut a po uběhnutí této doby jej v pánvi opatrně otočte a smažte i z druhé strany dalších 10 minut. Pro otáčení koláče je dobré použít talíř, který vám s touto činností pomůže. Nyní máte zelný koláč hotový a můžete se pustit do jídla.
Napište komentář