Nezapomínejte na tradiční aktivity ve vánočním čase, jako je například pečení cukroví. S tímto receptem si můžete udělat vynikající perníčky s medem, které zachutnají celé rodině i známým.
Vánoce jsou obdobím, které si každý člověk přizpůsobí podle svých potřeb a zvyků. Někteří lidé začnou s předvánočním úklidem a jiní si naopak raději odpočinou od celoročního shonu, třeba u pohádek nebo při pečení cukroví. Jestliže milujete vánoční cukroví a chtěli byste si nějaké také upéct, vyzkoušejte si například tyto perníčky s medem.
Perníčky krásně provoní celou domácnost
Některé druhy cukroví je potřeba péct s předstihem, jelikož je nutné, aby se nechaly odležet a trochu zvlhly. Mezi takové cukroví patří linecké nebo perníčky. Jejich velkou výhodou je ale to, že při pečení vám krásně provoní domácnost. Další výhodou je jejich zdobení, které mohou dělat i děti a užijete si tak společně strávený předvánoční čas.
Suroviny na perníčky
Na přípravu perníčků budete potřebovat několik surovin a také hodně druhů koření. Vše ale jednoduše seženete v obchodě. Připravte si proto:
- 100 g cukru
- 1,5 ČL mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 525 g pšeničné mouky
- 1 vaječný bílek
- potravinářské barvivo podle chuti
- 165 g medu
- 1 ČL nového koření
- 1 ČL hřebíčku
- 125 g másla
- 1 vejce
- 150 g moučkového cukru
Postup přípravy
Při přípravě ingrediencí hodně záleží na tom, zda jste si koření koupili namleté nebo vcelku. Jestliže vcelku, zkuste jej namlít například v mlýnku na kávu nebo v hmoždíři. Vždy se ale snažte o to, aby bylo koření namleté najemno bez jakýchkoliv kousků. Jako první krok si dejte do hrnce cukr, med a měkké máslo. Následně přidejte i mletý zázvor, a mletý hřebíček. Vše míchejte, dokud směs nepřivedete k varu.
Zpracujte těsto na perníčky
Jakmile směs na perníky začne vařit, vypněte plotýnku a hrnec sundejte ze sporáku. Poté do směsi přidejte jedlou sodu, vejce a pšeničnou mouku. Nyní můžete ze směsi uhnít krásné těsto. Až budete mít hotovo, rozdělte jej na polovinu a jednu polovinu vložte do plastového sáčku, který umístíte i s těstem do lednice.
Začněte vykrajovat tvary
K vytváření perníčků je potřeba mít doma i pár vykrajovátek, se kterými si můžete udělat různé tvary perníčků. Připravenou byste měli mít jednu polovinu těsta, takže si připravte vál, posypte jej trochou mouky a vyválejte těsto na tenkou vrstvu, která má asi 0,5 cm tloušťku. Nyní se můžete pustit do vykrajování a do práce můžete zapojit i děti.
Správné pečení perníčků
Všechny vykrájené perníčky pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C a jakmile v ní dosáhne požadovaná teplota, můžete plech s perníčky vložit do trouby. Cukroví by se mělo péct asi 12 až 14 minut, ale je potřeba pečení hlídat, aby se perníčky nespálily. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
Nezapomeňte perníčky ozdobit
Po dopečení nechte perníčky vychladnout a nezapomínejte na to, že správné perníčky si zaslouží i zdobení. To si připravíte tak, že dáte do misky bílky a začnete je šlehat. Poté postupně přidávejte k bílkům moučkový cukr a stále šlehejte. Pokud byste chtěli zdobení barevné, přidejte potravinářské barvivo.
V momentě, kdy při šlehání zjistíte, že je už hmota vcelku pevná a vznikne vám jakýsi sníh, máte zdobení hotové. Teď už stačí polevu dát pouze do cukrářského sáčku / sáčku na zdobení cukroví a perníčky si ozdobte podle vlastního vkusu. I s touto aktivitou může pomoci celá rodina.
Napište komentář