Jak otevřít plechovku bez otvíráku na konzervy nebo nože

Fotografie: Depositphotos

Víko konzerv je vyrobeno z tenkého plechu, který lze ovšem prorazit. Pokud s sebou máte konzervu na túře, lze ji otevřít bez otvíráku a kontaminace.

Když už dojde na situaci, kdy je potřeba otevřít konzervu bez otvíráku, volí mnoho lidí alternativu v podobě švýcarského nože. Absence tohoto mnohaúčelového nástroje ale věci zkomplikuje ještě víc. I v takto vyhrocených případech se nabízí hned několik způsobů. Vždycky si ale dávejte v případě konzerv pozor na ruce. Každá její část se totiž může snadno změnit v ostrou a zubatou čepel. To je hodně rizikové mimo civilizaci.

Otevření konzervy pomocí lžíce

Cílovou konzervu položte na rovný a opravdu stabilní povrch, ideálně stůl. Pevně ji držte v jedné ruce, druhá bude plně vytížena lžící. Tu postavte špičkou na prohlubeň u vnějšího okraje. Lžíci pevně uchopte a začněte s ní obrušovat povrch víka. Jakmile si všimnete větší poddajnosti, posuňte se kousek dál, až materiál úplně rozříznete. Teď už můžete pomocí špičky lžíce okraj zvednout a zachytit například kouskem hadru, nepořežete se.

Kousek kamene nebo betonu

Budete potřebovat kus kamene či betonu s drsným povrchem. Ačkoli bude asi první myšlenkou rozbití konzervy (jako když opice rozbijí ořechy), není to tento případ. Drsný povrch vám totiž umožní třít víko plechovky, a tak se dostat skrze něj. Vynikající pozice je položit kámen na zem, otočit konzervu dnem vzhůru a otáčet s ní na kameni. Postupujte ovšem opatrně, a ne příliš na sílu, abyste ji omylem neprorazili v této pozici.

Ztenčené víko se dá buď prorazit přímo kamenem, nebo něčím dalším, co máte zrovna po ruce. Opět si však při manipulaci s víčkem kryjte ruce. Jakékoli poranění o plech je rizikové, hlavně pokud jste někde na trampu.

Pomocí běžného nože

Položte plechovku na stabilní povrch a ideálně někoho požádejte o přidržení. Pak na její kraj opřete nůž špičkou dolů. Získáváte tak vlastně variantu na dláto. Teď buď vlastní rukou (horší možnost) nebo něčím tvrdým (kámen) opatrně, ale důkladně bušte do rukojeti nože. Jakmile jeho špička pronikne plechem, posuňte se o kousek dál a postup opakujte. Jde o to nedostat se čepelí až do obsahu, ale „prokousat“ se víkem podobně jako kasař kasou.

konzerva detail
Fotografie: Pixabay

Obecná opatření, která vždy dodržujte

Nikdy se nepokoušejte otvírat jakoukoli konzervu nožem na chleba. Hrozí totiž velké riziko, že vám do obsahu spadnou úlomky kovu. Kromě toho není doporučeno jíst potraviny z těch plechovek, které byly otevřeny propíchnutím nebo proražením. Obsah může být v závislosti na okolnostech kontaminován.

Zdroj: CountryLiving

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*