Připravila jsem křehká játra podle neobvyklého receptu: Jen se rozplývají v ústech. Zachutnají i těm, kteří je zrovna nemilují

hovězí játra

Tajemství těchto jater spočívá v tom, že je před přípravou necháme několik hodin v marinádě. Na pánvi se pak rychle udělají a nebudou vysušená.

Někdo na chuť jater nedá dopustit, jiný je nemůže ani cítit. Tento způsob přípravy hovězích jater by však mohl oslovit i jejich zapřísáhlé odpůrce. Vyzkoušejte recept, ve kterém se játra několik hodin marinují. Na pánvi jim pak stačí pár minut a je hotovo. Smažená cibulka výslednou chuť jen podtrhne. Chutnější a šťavnatější játra jste určitě ještě nejedli.

Co budete na přípravu receptu potřebovat

  • 600 g hovězích jater
  • 3 stroužky česneku
  • lžička cukru
  • lžička soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • mouka na obalení
  • 1 cibule

Příprava marinády

Vejce rozšlehejte a přidejte k němu sůl, sodu a cukr. Česnek prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do marinády. Můžete přidat i černý pepř, dle chuti. Játra omyjte, osušte a odstraňte z nich blanku. Pak je nakrájejte na větší kousky, vložte do misky a zalijte je připravenou marinádou. V lednici je nechte odpočívat minimálně dvě hodiny. Můžete je nechat klidně i přes noc a připravovat až následující den. Večeři tak budete mít hotovou raz dva.

Smažení jater

Větší cibuli nakrájejte na kolečka. Méně zkušení mohou zůstat u půl koleček, které se snadněji krájí. Na pánvi rozpalte rostlinný olej a dejte na něj smažit cibulku. Často promíchávejte a počkejte, až bude mít cibule zlatohnědou barvu. Pak ji z pánve vyndejte bokem do misky nebo talířku.

Hovězí játra
Fotografie: Freepik

Marinované kousky jater obalte v mouce a teprve poté je dávejte na pánev, ve které se smažil cibulka. Je-li potřeba, dolejte olej, aby se játra nepřichytávala. Po 3 minutách játra otočte a nechte smažit další tři minuty. Nyní vraťte smaženou cibulku k játrům, promíchejte a přikryjte poklicí. Nechte ještě 5 minut dusit. Pokud je v pánvi málo šťávy, můžete játra podlít malým množstvím vody, aby se nepřichytila.

hovězí játra na cibulce
Fotografie: Freepik

Podávejte s rýží nebo hranolky a červeným vínem

A je hotovo. Podávat můžete jako rychlou večeři s chlebem. Vhodné přílohy jsou pak rýže, hranolky nebo americké brambory. Marinovaná játra nebudou vysušená, ale zachovávají si svou šťavnatost. Možná tak jejich chuť osloví i ty, kteří játra nemusí. Nejlépe se k nim hodí výrazné červené víno. Nezapomeňte také, že játra se solí až hotová na talíři. Solení syrových jater totiž způsobí jejich vysušení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*