Tajemství těchto jater spočívá v tom, že je před přípravou necháme několik hodin v marinádě. Na pánvi se pak rychle udělají a nebudou vysušená.
Někdo na chuť jater nedá dopustit, jiný je nemůže ani cítit. Tento způsob přípravy hovězích jater by však mohl oslovit i jejich zapřísáhlé odpůrce. Vyzkoušejte recept, ve kterém se játra několik hodin marinují. Na pánvi jim pak stačí pár minut a je hotovo. Smažená cibulka výslednou chuť jen podtrhne. Chutnější a šťavnatější játra jste určitě ještě nejedli.
Co budete na přípravu receptu potřebovat
- 600 g hovězích jater
- 3 stroužky česneku
- lžička cukru
- lžička soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- olej na smažení
- mouka na obalení
- 1 cibule
Příprava marinády
Vejce rozšlehejte a přidejte k němu sůl, sodu a cukr. Česnek prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do marinády. Můžete přidat i černý pepř, dle chuti. Játra omyjte, osušte a odstraňte z nich blanku. Pak je nakrájejte na větší kousky, vložte do misky a zalijte je připravenou marinádou. V lednici je nechte odpočívat minimálně dvě hodiny. Můžete je nechat klidně i přes noc a připravovat až následující den. Večeři tak budete mít hotovou raz dva.
Smažení jater
Větší cibuli nakrájejte na kolečka. Méně zkušení mohou zůstat u půl koleček, které se snadněji krájí. Na pánvi rozpalte rostlinný olej a dejte na něj smažit cibulku. Často promíchávejte a počkejte, až bude mít cibule zlatohnědou barvu. Pak ji z pánve vyndejte bokem do misky nebo talířku.
Marinované kousky jater obalte v mouce a teprve poté je dávejte na pánev, ve které se smažil cibulka. Je-li potřeba, dolejte olej, aby se játra nepřichytávala. Po 3 minutách játra otočte a nechte smažit další tři minuty. Nyní vraťte smaženou cibulku k játrům, promíchejte a přikryjte poklicí. Nechte ještě 5 minut dusit. Pokud je v pánvi málo šťávy, můžete játra podlít malým množstvím vody, aby se nepřichytila.
Podávejte s rýží nebo hranolky a červeným vínem
A je hotovo. Podávat můžete jako rychlou večeři s chlebem. Vhodné přílohy jsou pak rýže, hranolky nebo americké brambory. Marinovaná játra nebudou vysušená, ale zachovávají si svou šťavnatost. Možná tak jejich chuť osloví i ty, kteří játra nemusí. Nejlépe se k nim hodí výrazné červené víno. Nezapomeňte také, že játra se solí až hotová na talíři. Solení syrových jater totiž způsobí jejich vysušení.
Napište komentář