Jak si vyrobit skvělé domácí máslo jednoduše a přitom levně: Školní kuchařka ze závodní jídelny prozradila recept

domácí máslo

Jestliže začínáte mít velmi špatný pocit z rostoucích cen surovin, zkuste vyrábět domácí produkty. Jedním z nich může být i máslo, které není složité.

V současné době jdou ceny potravin neustále nahoru a někteří lidé už začínají přemýšlet nad tím, že některou zeleninu a ovoce si začnou pěstovat sami, pečivo si začnou péct nebo omezí konzumaci masa. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří takto přemýšlí můžete si doma vyrobit i máslo. Nejedná se o nijak složitý recept, takže si domácí máslo může udělat kdokoliv.

Máslo je výborné k mnoha jídlům

Nejenom, že se máslo využívá nejvíce při pečení vánočního cukroví, ale také jej lidé celoročně používají místo pomazánky na pečivo. Dále se máslo používá při přípravě různých receptů a kolikrát dokáže skvěle nahradit slunečnicový olej. Máslo tedy patří mezi důležité suroviny, které by měl mít v lednici každý. Pokud se vám nechce utrácet hodně peněz za kupované máslo, můžete si jej podle tohoto receptu vyrobit doma.

šlehání bílků v červené míse

Suroviny, které budete potřebovat

I když se vám to možná bude zdát podivné, tak na výrobu tohoto másla budete potřebovat jen 2 suroviny. Tou první je 400 ml smetany, která by měla obsahovat minimálně 40 % tuku. Další surovinou je sůl nebo bylinky, které vám pomohou skvěle dochutit máslo, aby chutnalo dokonale.

šlehání smetany na máslo

Výroba domácího másla je velmi jednoduchá

Jakmile budete mít zakoupenou smetanu s vyšším obsahem tuku, připravte si větší mísu a do ní nalijte smetanu. Hned poté sáhněte po ručním šlehači a začněte smetanu šlehat při nízké rychlosti. Přibližně po uběhnutí 5 minut byste měli mít hotovo a v misce byste měli mít hrudky a tekutinu. V takovém případě jste práci odvedli správně a můžete pokračovat v přípravě másla.

slévání másla a syrovátka

Vyjměte sraženinu z mísy

Protože máte v míse sraženinu a tekutinu, snažte se pomocí sítka vyjmout všechnu sraženinu. Tu poté zabalte do čisté gázy. Tuto gázu se sraženinou poté dejte do ledové vody a nechte zde nějakou dobu uležet. Mezitím si připravte nádobu, v níž budete máslo nakonec uchovávat. Po chvilce vyndejte sraženinu z ledové vody i z gázy a přendejte do připravené nádoby. Tu nakonec uschovejte v lednici a máslo zde skladujte po celou dobu, než jej zkonzumujete.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*