V létě si lidé dávají spíše lehké pokrmy. Tento salát vám zažene hlad, i když nebudete mít zrovna na nic chuť. Je zkrátka dokonalý.
Obliba salátu v posledních letech roste. Caesar salát, šopská salát, salát coleslaw a mnohé další, to všechno jsou lehké pokrmy, které zvládne doma každý. Nejsou těžké na přípravu a vždy máte jistotu, že je každý sní. Jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínů, tudíž je to skvělá příležitost, jak sníst alespoň nějakou zeleninu v průběhu dne. Málokdo totiž jí samotnou zeleninu, obvykle lidem nechutná. Green Goddes salát je tak jednoduchý a chutný, že jeho příprava se stane vaší rutinou. A to ke všemu v horkých letních dnech, kdy přijde osvěžení opravdu vhod.
Potřebné suroviny na přípravu
- 300 gramů zelí
- ½ okurky
- ½ lžičky soli
- avokádo (dle chuti)
- vlašské ořechy
- koriandr
- petrželová nať
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička cukru
- 4 lžíce vody
Postup přípravy
Množství avokáda je na každém, záleží, jak moc jste s ním zkušení. Je lepší začít na menších kouscích a pomalu si na něj navyknout. Milovníci avokáda se ovšem nemusí držet nijak zpátky a klidně ho tam dát celé, nebo i více než jedno. Ořechy nejlépe vlašské, ale klidně experimentujte i s ostatními, jako jsou třeba mandle či kešu ořechy. Nemusíte se bát ani použití ořechových másel.
Zelí si očistěte a nakrájejte, klidně jej můžete i nakrouhat. Dále přidejte sůl a rukou rozmačkejte, aby zelenina zůstala i nadále křupavá. Okurku si nakrájejte na kostky a přihoďte ji k zelí, můžete ji oloupat, ale není to povinnost.
Rajčatový salát s cibulí (nakládaný od babičky): Chutná jako z od věhlasného šéfkuchaře
Do mixéru přidejte avokádo, vlašské ořechy, nebo ořechy dle vlastního výběru, koriandr, petržel, olivový olej, šťávu z citronu, cukr a vodu. Pořádně to vše dohromady rozmixujte, dokud z toho nevznikne pevná hmota. Tu můžete dle chuti buď osolit či opepřit.
Okurkový salát jak jej neznáte. Vyměňte jednu surovinu a bude 10krát zdravější a levnější – babiččino tajemství
Tuto směs přidejte k zelí a okurce a pořádně to vše spolu promíchejte. Nechte salát odležet v lednici, zhruba dvě hodiny a následně jej podávejte. Může sloužit jako doplněk k letnímu grilování nebo jako předkrm. Jeho variabilita nezná hranice.
Napište komentář