Kamarádka mi z dovolené přivezla recept na salát, který v Česku nemá konkurenci. Na přípravu stačí 5 minut

řepový salát

Červená řepa patří mezi nejzdravější a nejuniverzálnější druh zeleniny. Přesto se v našich končinách netěší velké oblibě.

Červená řepa se v Čechách netěší velké oblibě možná kvůli ne příliš chutnému zpracování ve školních jídelnách. Přesto se jedná o extrémně zdravou zeleninu, která má neskutečně širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Doporučuje se jako prevence rakoviny, detoxikace těla, zlepšuje činnost mozku, pomáhá při trávení i vylučování a také zpomaluje projevy stárnutí. Účinků má skutečně velmi mnoho a přestože není příliš v oblibě, letní salát s řepou je opravdu výživný.

Složení salátu

Jako jedlá zelenina byla červená řepa známá již ve starověké Persii. Peršané ji však neměli rádi. Z historie je známé, že příznivci řepy byli veřejně uráženi. Jedním z rituálů bylo hození červené řepy na práh jeho milovníka, což se považovalo za veřejnou ostudu. Po tak silné averzi, přišel zlom a řepa se dočkala velkého uznání. V naší zemi byla řepa používaná k léčbě nemocí pro své blahodárné účinky a byla konzumována ve velkém množství.

řepa proužky

salát z řepy

Beru červenou řepu a kukuřici a připravuji nejsvěžejší sálat léta. Okamžitě nastartuje i hubnutí

Červená řepa rozhodně patří do moderní kuchyně a saláty z ní jsou velmi výživné. Pro skvělý letní salát z této multifunkční zeleniny potřebujete 1 řepu, 200 g mrkve, jednu lžičku cukru, půl citronu, 100 ml rostlinného oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžičku červené papriky, 1  lžičku mletého koriandru, 1 lžičku sušené bazalky, špetku černého pepře, půl lžičky soli, svazek petržele, špetku sezamových semínek.

míchání řepového salátu

Příprava salátu

Červenou řepu vařte do měkka a poté oloupejte a nastrouhejte. Nastrouhanou řepu smíchejte s cukrem. Nakrájenou mrkev na tenké plátky rozprostřete na připravenou řepu. Vymačkejte šťávu z půlky citronu a nalijte ji do salátu. Poté do samostatné misky dejte sůl a pepř, bazalku a prolisovaný stroužek česneku. Do koření nalijte ocet a promíchejte. Na pánvi zahřejte rostlinný olej, přidejte koriandr a mletou papriku. Do pánve nalijte i již připravený salát a smažte na středním ohni po dobu 3 minut.

řepový salát naservírovaný

Po osmažení zeleniny si nakrájejte petržel. Salát z pánve vložte do misky a posypte petrželkou, přidejte česnek a koření s octem. Zalijte salát olejem z pánve, zakryjte a chlaďte po dobu jedné hodiny. Po hodině salát jen posypte sezamovými semínky. Příprava salátu se může zdát náročnější, zato je to vitaminová bomba pro váš organismus. Navíc v létě může i osvěžit. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*